“Op mijn twaalfde deed ik mijn eerste grote inbraak”

Hoe Stefans leven juist in de gevangenis radicaal verandert

in Mediatips

Wie Stefan van der Heijden nu als hulpverlener ziet tussen ex-criminelen, kan zich niet voorstellen hoe zijn leven er een paar jaar geleden uitzag. Zwaar onder de invloed van drugs overviel hij met een pistool in de hand een snackbar. In de Verandering blikt Stefan met presentator Kefah Allush terug op zijn jeugd.

Het zit de kleine Stefan van der Heijden niet mee. Op zijn zesde scheiden zijn ouders en Stefan ervaart dit als een grote afwijzing. Tot overmaat van ramp wordt zijn oudere broer een jaar later in het buitenland vermoord.

Eerste joint
Door het grote verdriet kan zijn moeder Stefan niet de aandacht geven die hij nodig heeft. Daarom zoekt Stefan zijn heil op straat, waar hij op zijn tiende z’n eerste joint rookt. “Al op de basisschool zag je dat het mis zou gaan met Stefan,” vertelt een vriend. En dat wordt al snel werkelijkheid: hij is nog maar twaalf als hij zijn eerste grote inbraak pleegt. De jonge Stefan is de schrik van de buurt.

Door alle moeilijkheden komt Jeugdzorg in beeld. Die plaatst Stefan in een pleeggezin, maar ook daar gaat het vreselijk mis. Zijn pleegouders geven Stefan alle ruimte en liefde, maar hij kan daar niet mee omgaan. Hij liegt en bedriegt er lustig op los.

"Soms wist ik wekenlang niet waar hij was"

Psychoses
Een jaar later keert Stefan terug naar zijn moeder, maar dat loopt opnieuw uit op een teleurstelling. Inmiddels is Stefan diep gezonken in het moeras van criminaliteit. Hij is regelmatig betrokken bij vechtpartijen en dealt in drugs. Hij verkoopt alles wat voorhanden is: de ene keer hasj, dan wiet, dan cocaïne. Zelf is hij ook een stevig gebruiker van deze middelen. De drugs hebben hem zo sterk in hun greep, dat Stefan in extreme psychoses terechtkomt.

“Voor Stefan was het een hel van binnen”, blikt Stefans vader terug. Naarmate Stefan ouder wordt, gaat het slechter en slechter. “Soms wist ik wekenlang niet waar hij was. Hij kon net zo goed dood zijn. Als ik dan een berichtje kreeg dat hij in de gevangenis zat, was ik op een bepaalde manier blij. Dat klinkt gek, maar voor mij betekende het: hij leeft nog!”

(Tekst loopt door onder video)

Middenin een psychose overvalt Stefan een snackbar met een wapen. Stefan is agressief en hij eist geld; het meisje achter de toonbank staat doodsangsten uit. Nog diezelfde dag wordt Stefan gearresteerd. De rechter veroordeelt hem tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden.

Vaderlijk gebaar
Juist in de gevangenis verandert zijn leven. Daar legt iemand op een gegeven moment zijn hand op Stefans schouder. Dat eenvoudige vaderlijke gebaar raakt Stefan diep…

Het hele verhaal zien? Bekijk hier de uitzending van De Verandering (zaterdag 21 januari 18.40, NPO2):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons