"Na het winkelen even de kerk in"

Pioniersplek in oude Lutherse kerk in Amersfoort

in Christelijk Nieuws

Uit het rapport 'Op hoop van zegen' (waarin de PKN de 'pioniersplekken' evalueert) blijkt dat nieuwe kerk-initiatieven steeds minder zijn gericht op het organiseren van zondagse vieringen. De (vaak vrijwillige) kerkplanters zoeken juist aansluiting bij wat hun 'publiek' wil. Dag6-redacteur Rimme Mastebroek zoekt bij pioniersplek de Amersfoortse Zwaan uit hoe dat in de praktijk uitpakt.

Deze pioniersplek is een eigentijdse doorstart van de eeuwenoude lutherse gemeente in Amersfoort. Volgens predikant Diederiek van Loo trekt de pioniersplek vooral een nieuw publiek aan, hoewel ongeveer de helft van de bezoekers vroeger wel ‘iets’ met het christelijk geloof had. ‘Herintreders’ noemt Van Loo die grappend. "Maar neem bijvoorbeeld onze Kerstochtenddienst: toen zaten we bomvol met mensen die niet wisten 'hoe het hoort'. Zitten wanneer we eigenlijk moeten staan, bijvoorbeeld. Ach, dat geeft ook niets. Dan improviseren we toch lekker?"

Zara
Gelegen in hartje Amersfoort wordt de Lutherse kerk omringd door commercie. Op zaterdagen bezoeken duizenden shoppers de buren van de pioniersplek: links grand café Hemels, rechts The Body Shop en daartegenover de Zara, het modewalhalla voor tieners. Van Loo: "Onze activiteiten zijn bewust op zaterdag. Iets nieuws op zondag beginnen heeft geen zin. Op zondagochtend slapen mensen uit, sporten ze of gáán ze al naar de kerk. Die structuur zit muurvast. Tussen alle commercie hopen wij een plek voor bezinning en verdieping te bieden. Na het winkelen even de kerk in."

In het weekblad Dag6 van vrijdag 27 januari kun je het hele verhaal lezen. Wil je het weekblad ook ontvangen? Download dan de app.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons