Na het geweld van Boko Haram leeft deze kerk weer op

‘Moslims komen nu om de Heer te leren kennen.’

in Christelijk Nieuws

Vijf jaar geleden viel Boko Haram christenen in de Nigeriaanse plaats Dematuru aan. Ongeveer 200 gelovigen werden gedood. Velen vluchtten. De kerk werd verwoest. Inmiddels groeit deze kerk weer.

De terroristische activiteiten van Boko Haram hebben in Nigeria veel slachtoffers gemaakt. Dominee Aminu Sule heeft dat ervaren. Moslim fundamentalisten hebben zijn kerk met de grond gelijkgemaakt, doodden veel kerkleden en zorgden ervoor dat anderen door te vluchten een veilig heenkomen zochten. De dreiging van Boko Haram was groot: de extremisten gingen van huis naar huis om alle christenen om te brengen die zij konden vinden.

Achterblijvers
Drie gezinnen uit zijn kerk bleven in Damaturu wonen.  Uit overtuiging bleef Aminu Sule met zijn gezin ook achter. Hij vond dat hij pas als laatste de kerk zou kunnen verlaten. “Ik kon niet vluchten en enkele kerkleden die achterbleven aan hun lot overlaten. De Bijbel zegt: ‘De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets.’ Wat zou ik mijn kerk te zeggen hebben als ik gevlucht zou zijn? Hoe zou ik over onze afhankelijkheid van God kunnen preken?”

Bemoediging ondanks lijden
Het gezin van de dominee heeft zwaar onder het terreur geleden. Door de aanvallen van Boko Haram zijn zijn kinderen getraumatiseerd. Twee zonen hebben twee weken niet gegeten. ‘Het bombardement en de schietpartij waren als regen. Het stopte niet en dat was beangstigend. Sule heeft de achterblijvers bemoedigd: ‘God heeft controle over alle omstandigheden.’ Zelf heeft hij veel steun en bemoediging ervaren door de gebeden van broeders en zusters over de hele wereld. ‘Ik wist dat mensen voorbede voor mij deden en dat zij God vroegen mij te beschermen. Het gebed is krachtig. Het heeft geen grenzen.’

Kerkgroei
Hoewel verschillende andere kerken nog steeds onder bomen en tijdelijke overkappingen samenkomen, is de kerk van dominee al Sule wel herbouwd. Hoewel de meerderheid van de kerkleden nog te bang is om terug te keren, komen er inmiddels 200 mensen naar de zondagse diensten. Veel van hen zijn nieuwe gelovigen. Onder hen zijn verschillende islamitische bekeerlingen. Uit zijn eigen familie zijn er ook moslims tot geloof in Jezus Christus gekomen. “Lokale moslims hebben het plan van de vijand gezien om het christendom in Nigeria uit te wissen. Nog steeds staat de kerk overeind. Zij vragen ‘Wat voor God zorgt voor hen en beschermt hen?’ Hun ogen werden geopend.”

Bron: Journal Chrétien

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons