“Mijn vader wilde mij niet”

Gospelartiest Gendro Schijff in De Verandering

in Mediatips

Stel je voor: je wordt als jonge baby afgestaan in Indonesië. Als je in het programma Spoorloos op zoek gaat naar je biologische ouders, kom je erachter dat je geboorte een schande is voor het hele dorp. Dat overkomt Gendro Schijff.

Vandaag de dag is Gendro Schijff een bekende gospelartiest in Nederland, maar achter zijn verlegen glimlach schuilt een tragedie. Zaterdagavond vertelt hij er openhartig over als hij te gast is bij Kefah Allush in De Verandering.

Gendro is pas een paar weken oud, als hij vanuit Indonesië al ter adoptie wordt aangeboden. De familie Schijff vangt hem liefdevol op in Nederland. Ze zijn uitermate blij met het knappe jongetje. Gendro groeit op in een veilige, christelijke omgeving en alles lijkt koek en ei in zijn jonge leven. Maar wat hij goed weet te verbergen, is het feit dat hij zich nergens thuis voelt. 

Gevierd gospelartiest
Gendro heeft muzikaal talent en ontdekt dat hij goed gitaar kan spelen en mooi kan zingen. Al snel speelt hij in allerlei bandjes en binnen no time is hij een gevierd gospelartiest. Met de EO Praiseband treedt hij op voor 30.000 uit hun dak gaande tieners op de EO Jongerendag.

"Dan ontdekt hij de vreselijke waarheid achter zijn geboorte"

Tsunami
Maar dan – in 2004 – richt een tsunami een spoor van vernieling aan in Indonesië. Ineens gaan Gendro’s gedachten naar zijn biologische moeder. Zou zij ook bij de slachtoffers horen? Die gedachte is ondragelijk, dus schrijft hij nog diezelfde dag een brief naar het tv-programma Spoorloos.  

Drie jaar later volgt een prachtige ontmoeting met zijn moeder. Maar Gendro ontdekt ook de vreselijk waarheid achter zijn geboorte: hij is geboren uit overspel, zijn moeder moest hem gedwongen afstaan, en zijn naam betekent ‘probleem’, of ‘ramp’.

Terug in Nederland blijkt deze uitzending van Spoorloos één van de best bekeken afleveringen ooit. Meer dan 4 miljoen mensen kijken met tranen in hun ogen naar de zoektocht van Gendro. Wat ze thuis niet zien, is wat het met Gendro doet.

Crisis
Zijn ontdekkingen over zijn ouders en zijn naam en zijn hang naar erkenning en aandacht maken dat Gendro in een diepe crisis belandt. Op straat is hij opeens een bekende Nederlander die door wildvreemden wordt aangesproken. Toch voelt hij een diepe innerlijke eenzaamheid: ‘Wie ben ik nu eigenlijk?’

De normaal zo rustige Gendro krijgt woedeaanvallen. Hij glijdt weg in gevoelens van depressie en zijn huwelijk komt in zwaar weer terecht. Wanhopig schreeuwt Gendro het uit naar God. Dan wordt hem een spiegel voorgehouden.

Het hele verhaal zien? Bekijk De Verandering op zaterdag 14 januari om 18.35 uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons