Kerk negeert regels en helpt daklozen koude winternachten door

‘Praktische hulp gaat boven bureaucratie’

in Christelijk Nieuws

De kerk van de Koning der koningen, in Hochelaga (Montreal, Canada) biedt daklozen tijdens koude winternachten onderdak. Door slaapplaatsen te creëren negeert de kerk plaatselijke voorschriften.

Op verschillende locaties biedt de stad Montreal daklozen “warmte haltes” aan. Op deze plaatsen kunnen deze mensen zich ’s nachts opwarmen en koffie drinken. Slaapplaatsen worden daar niet aangeboden. Doel van deze haltes is om daklozen warm de nacht door te helpen. Verdere hulp wordt niet geboden.

Slapen in de kerk
De christelijke kerk van de Koning der koningen vindt deze hulp niet ver genoeg gaan. Zij biedt daklozen niet alleen de gelegenheid om tijdens vrieskoude nachten in het kerkgebouw warmte op te zoeken, maar biedt ook slaapplaatsen aan: er worden kussens en dekens aangeboden. Vrijwilligers maken deze hulp mogelijk en juist daar richt zich de kritiek van de stad op. ‘Deze mensen hebben niet de juiste training gehad. Herkennen zij het gedrag van mensen die een overdosis hebben gehad?”

Hulp gaat boven bureaucratie
Michel Monnette, voorganger van deze kerk, ziet de urgente hulpvraag van daklozen en wil snel kunnen helpen. Daarom wil hij met zijn hulp ook onder de radar van de publieke instellingen blijven. “We hebben het systeem en de bureaucratie. Het is super beschermd en het beschermt iedereen. Op een gegeven moment wordt het hyper rigide. Mensen hebben de behoefte aan een plek om warm te slapen.”

Op 8 januari bood de kerk voor het eerst hulp aan daklozen aan. Elke keer wanneer de temperatuur ’s nachts lager is dan -18 graden Celcius, wordt dit initiatief herhaald.  Bezoekers kunnen dan rekenen op koffie, donuts, film én plaats om te slapen.

Bron: Journal de Montréal

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons