‘Joden gaan eraan, olé olé…’: Christenen voor Israël klimt in de pen

Open brief naar aanleiding van anti-Joodse spreekkoren

in Christelijk Nieuws

Naar aanleiding van anti-Joodse spreekkoren publiceerde Christenen voor Israël vandaag een open brief. Deze is gericht aan de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, het bestuur van FC Utrecht, de gemeenten Utrecht en Rotterdam en premier Mark Rutte. “Kunt u zich voorstellen dat – hoewel misschien niet zo bedoeld – Joden zich wel dégelijk het mikpunt voelen als er gescandeerd wordt: ‘Joden gaan eraan, olé olé’?”

De open brief van Christenen voor Israël wordt hieronder integraal weergegeven:

Geachte heren,

Op vrijdag 27 januari is het de internationale Holocaust Herdenkingsdag. Onze stichting organiseert op die dag om 13 uur een herdenkingsbijeenkomst in Nijkerk, waarvoor wij u van harte uitnodigen.

Tijdens de herdenking zal o.a. de heer Wolfgang Kotek spreken. Als Jood groeide hij op in Wuppertal, Duitsland. Daar maakte hij als achtjarige jongen de Kristallnacht mee in 1938. De nacht waarin door burgers duizenden synagogen en Joodse winkels werden vernietigd en honderden Joden werden vermoord. Kotek vluchtte naar Nederland en zat tijdens de oorlog ondergedoken bij in totaal veertien pleeggezinnen. Hij en zijn ouders overleefden de oorlog, de rest van zijn familie overleefde het niet. Net als 80% van de Joden in Nederland.

Dhr. Kotek vertelde onlangs in een interview dat hij zich ernstige zorgen maakt over het huidige klimaat in Europa. Het toenemende antisemitisme en de toenemende discriminatie herinneren hem ontegenzeggelijk aan de jaren dertig van de vorige eeuw. Zoals u begrijpt doet dit hem pijn. Kunt u zich voorstellen dat de antisemitische spreekkoren, zoals die ook weer zijn gehoord bij FC Utrecht op 14 januari jl., als een dolksteek door het hart zijn van dhr. Kotek, en van de hele Joodse gemeenschap? Kunt u zich voorstellen dat – hoewel misschien niet zo bedoeld – Joden zich wel dégelijk het mikpunt voelen als er gescandeerd wordt: “Joden gaan eraan, olé olé”?

Twee jaar geleden hebben wij aan de KNVB een brief gestuurd toen de supporters van FC Utrecht minutenlang scandeerden: “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best.” Het doet ons verdriet om te merken dat dit laakbare gedrag nog steeds met regelmaat voorkomt. Sterker nog: dat het vergoelijkt en weggeredeneerd wordt door de supportersvereniging, waardoor het NOS Sportjournaal vervolgens zijn ‘excuses’ aanbiedt voor het te sterk aanzetten van dit nieuwsbericht.

U hoeft ons niet te vertellen dat de leuzen die gescandeerd worden niet persoonlijk tegen Joden zijn gericht, dat snappen we best. Maar kunt u op uw beurt begrijpen dat, gezien onze bloedige geschiedenis, nog helemaal niet zo lang geleden, we misschien wel extra alert en fijngevoelig zouden moeten zijn ten aanzien van de weinige Nederlandse Joden die de oorlog overleefden?

Krachtdadig optreden
Wij roepen u op om krachtdadig op te treden, door een statement maken richting de samenleving en de Joodse gemeenschap, dat u antisemitisme (en alles wat riekt naar antisemitisme) wel degelijk serieus neemt en streng bestraft. Wij wensen u wijsheid bij het nemen van vervolgstappen en worden hierover graag door u op de hoogte gehouden.

Namens Christenen voor Israël is deze brief ondertekend door Dick G. Schutte (voorzitter) en Roger F.G. van Oordt (directeur).

Duel met Sparta

Een deel van de meegereisde FC Utrecht-fans maakte zich zaterdagavond 14 januari tijdens een duel met Sparta in Rotterdam schuldig aan antisemitische spreekkoren. Volgens Voetbalprimeur.nl is "op beelden van de NOS van de laatste minuut van het duel op Het Kasteel duidelijk te horen hoe een groep fans van FC Utrecht zingt 'En wie niet springt die is een Jood' en 'Joden gaan eraan, olé, olé'. Volgende week speelt Utrecht thuis tegen Ajax en dit lijkt een manier van de fans te zijn om zich daarvoor op te maken."
Scheidsrechter Serdar Gözübüyük liet na afloop aan de NOS weten dat hij niets van de spreekkoren had meegekregen. "Voor televisiekijkers en mensen in het stadion waren de liederen echter goed hoorbaar," schrijft Voetbalprimeur.nl. "Utrecht werd eerder al eens gestraft voor antisemitische spreekkoren na vergelijkbare teksten."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons