"Ik had er niet mogen zijn"

Het bizarre leven van Anita in De Verandering

in Mediatips

Ogenschijnlijk is alles in orde in het gezin waarin Anita Lok opgroeit. Maar haar moeder heeft een drankprobleem en er is vaak ruzie. In De Verandering blikt Anita met presentator Kefah Allush terug op haar jeugd.

Het lijkt aan de buitenkant allemaal zo mooi bij het gezin Doddema uit Musselkanaal. Vader is een hardwerkende bouwvakker en moeder zorgt met plezier voor het gezin en heeft de deur voor iedereen openstaan. Maar wat de buitenwereld niet krijgt te zien, is het verdriet in dit gezin.

Zo krijgt Anita te horen dat zij er nooit was geweest, als haar levenloos geboren zusje was blijven leven. Haar moeder raakt steeds meer verslaafd aan de drank en haar ouders maken vaak ruzie. Om alle spanning te ontwijken, verstopt de kleine Anita zich achter een brede glimlach en stoer gedrag, maar van binnen voelt ze de pijn van afwijzing en maakt ze zich zorgen om haar moeder.

“Ineens zongen we liederen uit Johannes de Heer”

Johannes de Heer
De problemen lijken te verdwijnen als vader en moeder Doddema tot geloof komen. “De feestmuziek van de geheime zender verdween”, weet Anita nog, “ineens zongen we liederen uit Johannes de Heer.” Anita beleeft het als een hele mooie tijd. Daar komt al snel verandering in als de familie naar het platteland verhuist om daar een varkensmesterij te beginnen. Het geloof verdwijnt langzaam uit hun leven en de spanningen nemen weer toe.

In de steek gelaten
Door de heftige ruzies vlucht Anita’s moeder steeds verder in de drank. Het heeft haar zo in de greep, dat de dokter waarschuwt: als ze zo doorgaat, zal ze het niet overleven.

In diezelfde tijd krijgt Anita nog een klap te verwerken. Ze krijgt met veel plezier orgelles, maar haar leraar komt steeds dichterbij. Wat ogenschijnlijk onschuldig begint met een hand op de schouder, eindigt in het betasten van haar lichaam. Op een dag betrapt haar broer de leraar en hij vertelt het aan zijn vader. Tot Anita’s stomme verbazing doet hij er weinig mee. De orgellessen worden dan wel gestopt, maar verder wordt er niet meer over gepraat. Anita voelt zich in de steek gelaten.

(Tekst loopt door onder video)

Twee gezichten
Zo snel de gelegenheid zich voordoet, trouwt Anita en kan ze het huis uit. Ze krijgt twee mooie dochters. Toch zijn de problemen niet verdwenen: haar man blijkt twee gezichten te hebben. Aan de ene kant is hij de joviale man, maar binnenshuis ontwikkelt hij zich tot een tiran. De spanningen zijn zo groot en de ruzies zo heftig, dat één van Anita’s dochters op haar zesde nog in bed plast.

Op een dag hebben ze zo’n heftige ruzie, dat Anita ten einde raad met haar twee meiden op de vlucht slaat. Ze besluit te scheiden. In diezelfde tijd overlijdt haar moeder plotseling: de drank heeft haar aderen versteend. Anita is diepongelukkig en weet niet hoe ze verder moet.

Maar dan ontmoet Anita op het schoolplein van haar dochters de nieuwe dominee van het dorp. Die ontmoeting zorgt voor een verrassende wending.

Het hele verhaal zien? Bekijk de uitzending van De Verandering op zaterdag 28 januari om 18.40uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons