Helft Nederlanders: geloof niet openbaar uitdragen

in Christelijk Nieuws

Een op de drie Nederlanders heeft last van stress die veroorzaakt wordt door spanning tussen gelovigen en ongelovigen. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction dat onder ruim duizend Nederlanders werd gedaan voor het nieuwe EO-programma 'Rot op met je religie'.

Voordeur
Religie moet vooral een privékwestie zijn, en niet in het openbaar uitgedragen worden, zegt bijna de helft van de ondervraagden. 60% vindt ook dat religie geen invloed mag hebben op politieke besluitvorming. Arie Rijneveld, eindredacteur bij de EO: “We zien dat mensen vooral religiestress ervaren als ze, ongewild, worden geconfronteerd met religieuze uitingen van anderen. Bijvoorbeeld als ze zien dat een man weigert een hand te geven aan een vrouw, vanwege zijn geloof. 76% van de ondervraagden geeft aan daar grote moeite mee te hebben. Wat ook stress geeft, is als jouw kind in de klas zit met een aantal kinderen die niet zijn gevaccineerd vanwege de religieuze overtuiging van hun ouders. 67% van de Nederlanders zegt hier moeite mee te hebben. Maar religieuzen zelf ervaren ook stress. Als je merkt dat jouw religie een baan op de arbeidsmarkt in de weg staat, of als je gedwongen wordt op zondag te werken terwijl dat ingaat tegen je principes, kan dat veel spanning geven.” 

Rustdag
Maar liefst 93% van de ondervraagden is groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. 60% vindt echter dat die vrijheid niet mag leiden tot het kwetsen van religieuzen. Godslastering vindt 43% onacceptabel. Vrijheid van godsdienst vindt 81% van de Nederlanders een groot goed en ruim twee op de vijf Nederlanders (42%) vinden het een goed idee als de zondag een rustdag is. Ook de christelijke feestdagen worden zeer gewaardeerd.

Tolerantie
Nederlander zijn zeer tolerant als het gaat om het homohuwelijk, euthanasie en relaties tussen gelovigen en niet-gelovigen, maar weinig tolerant ten aanzien van uithuwelijking, eerwraak en het niet vaccineren van kinderen. 59% van de Nederlanders is niet tolerant als het gaat om fundamentalistische geloofsopvattingen, zo blijkt uit het onderzoek.

Nieuw programma: Rot op met je religie
“Hoeveel religiestress je ervaart, hangt af van de frequentie waarmee je te maken krijgt met religieuze uitingen van (andere) levens-geloofsovertuigingen en natuurlijk de heftigheid daarvan.” aldus eindredacteur Arie Rijneveld. Vanaf volgende week komt de EO met de serie Rot op met je religie. “Daarin nemen we de proef op de som: twee christenen, een moslim, een jood en twee atheïsten wonen twee weken lang samen in een huis. In vijf afleveringen zie je wat religiestress doet met de kandidaten en wat voor effect het heeft op hun opvattingen. Vechten ze elkaar de tent uit of ontstaat er begrip voor elkaars standpunten?” De serie is vanaf maandag 16 januari een week lang dagelijks te zien op NPO2 om 21.10uur.

Hoe gestresst ben jij?
Bij het programma is een religiestress-test ontwikkeld waar je zelf kan testen óf en hoeveel je last hebt van religiestress.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons