Groene Bijbel is op

Ruim 6000 exemplaren gratis weggegeven

De Groene Bijbel is 'uitverkocht'. Nadat uitgever Royal Jongbloed eind november bekendmaakte dat de Groene Bijbel toch niet op gerecycled bijbelpapier gedrukt is, stelde het Nederlands Bijbelgenootschap de Bijbels deze week gratis beschikbaar. Geïnteresseerden konden de Bijbel slechts tegen verzendkosten bestellen.

Mensen konden de Groene Bijbel tegen €6,50 verzendkosten aanvragen via de website van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Dat is dus massaal gedaan. Woordvoerder van het Bijbelgenootschap Peter Siebe is daar blij mee. "We blijven toch Nederlanders, hè? Als iets gratis is komen we er massaal op af. Maar toch, er is wel enorm veel belangstelling voor."

Geplakt
In de Groene Bijbels is een nieuw voorwoord geplakt; de alinea over het gerecyclede papier is geschrapt. “Maar dat neemt niet weg dat de Groene Bijbel nog steeds verdiept, verwondert en inspireert,” vertelt Siebe. “Vanaf het moment dat uitgeverij Jongbloed de partij aan ons schonk, stond bij ons vast dat we de Bijbel alsnog wilden verspreiden. We geloven namelijk dat er vraag is naar deze Bijbel. Een gedeelte van de Bijbels hebben we daarom beschikbaar gesteld voor christelijke groene organisaties als A Rocha en groene kerken.” Omdat nog niet bekend is hoeveel exemplaren deze organisaties nodig hebben, blijft er mogelijk ook nog een aantal Groene Bijbels over. "Maar dat komt ook wel goed. We krijgen sympathieke aanvragen uit allerlei hoeken. Bijvoorbeeld een klooster dat graag een Groene Bijbel op elk nachtkastje wil kunnen leggen."

Adoptieactie
Een paar dagen na de lancering van de Groene Bijbel in november 2016 maakte het NBG “geschokt” bekend dat de Bijbel niet op het papier van 100.000 oude bijbels was gedrukt, terwijl dat wel de afspraak met de uitgever was. Jongbloed heeft daarop de Bijbels uit de handel gehaald en geschonken aan het NBG, dat er nu voor kiest de Bijbel alsnog gratis te verspreiden. “Daarom noem ik dit ook wel een adoptieactie”, zegt Siebe. “Er stond dan wel een fout in de inleiding van deze Bijbel over het papier, maar de inhoud staat als een huis. Dan zou het toch jammer zijn als deze Bijbel niet gebruikt zou worden?”

Positieve aandacht
Van de totale oplage van 7500 Groene Bijbels was al een beperkt deel verkocht. Nu de hele voorraad op is, hoopt het NBG dat de papieraffaire afgesloten kan worden. Siebe: “Ik zie ernaar uit dat er positieve aandacht komt voor de inhoud van de Groene Bijbel.”
 

Over de Groene Bijbel
De Groene Bijbel is een speciale editie van de Nieuwe Bijbelvertaling, waarbij teksten over natuur en duurzaamheid groen gemarkeerd zijn. Ook bevat de uitgave natuurfoto’s, verdiepende artikelen over duurzaamheid en portretten van christenen die zich vanuit hun geloof inzetten voor de schepping.

Tekst: Arianne Ramaker

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons