Glossy ‘Holy!’ van 100-jarige Bond tegen vloeken

“We worden pas opgeheven als Jezus terugkomt”

De ‘Bond tegen vloeken’ bestaat 100 jaar en om dit te vieren deelt de organisatie de glossy ‘Holy!’ uit. In deze glossy komen mensen uit de volle breedte van de maatschappij aan het woord.

“Ik bijt je kop eraf als je me niet serieus neemt.” Geen taal die je in een glossy van Bond tegen vloeken zou verwachten, maar het staat er echt. Deze uitspraak komt van Marianne Zwagerman (ooit topvrouw bij Telegraaf Media Groep), die voor glasheldere taal pleit. En op de voorkant prijkt premier Mark Rutte, met citaat: “Soms moet je gewoon stevige woorden gebruiken.”

Belerende vinger
Het typeert de nieuwe koers die de Bond sinds 2012 geleidelijk is ingeslagen. “We ontdekten dat onze boodschap nog nauwelijks aansloeg”, legt woordvoerder Frans de Koeijer uit. “Onze boodschap was ‘ouderwets’ geworden, terwijl het nog steeds zo’n waardevolle boodschap is!”

“We ontdekten dat onze boodschap nog nauwelijks aansloeg”

De Bond tegen vloeken zet zich nog steeds in voor ‘de heiliging van Gods naam’, maar “het heeft weinig zin om eindeloos te dolen in onze veilige wereld. Onze boodschap verdient een breder bereik. Je vindt daarom ons niet langer op straat met een belerende vinger, maar met een uitgestoken hand. Dat hebben we moeten leren. Als je actief en kwetsbaar het gesprek zoekt, wordt dat gewaardeerd, vooral door mensen die er een totaal andere mening op nahouden.”

Hoe reageerde Marianne Zwagerman op jullie verzoek om een interview voor de glossy?

 “Marianne is het ontzettend met ons oneens. Sterker nog: ze zou ons liever zien verdwijnen. Juist daarom vond ze het zo leuk dat we haar vroegen, want vrijheid van meningsuiting ligt haar namelijk na aan het hart. Christenen hebben vooral een steviger eeltlaagje nodig, vindt ze. Toch heeft ook zij heilige huisjes. Zeg bijvoorbeeld geen ‘beterschap’ tegen Marianne, want ze heeft een chronische ziekte (de ziekte van Ménière, red.).

We geven Marianne het woord om te laten zien in welke samenleving onze boodschap staat. Het heeft toch niet zoveel zin om een glossy te presenteren waarin alleen gelijkgezinden staan? Zo lees je ook een interview met Kees van der Staaij, die oproept tot creatief taalgebruik. Juist middenin al die soorten meningen; dáár is onze boodschap relevant.”

Op 1 februari willen jullie de glossy uitdelen op Utrecht CS. Wordt het dan niet een VVD-promotie met Rutte voorop?

“Nu je het zegt… Ik zal VVD eens vragen of ze een mooie gift naar ons willen overmaken (lacht). Maar zie Rutte als een soort ‘boegbeeld’ van Nederland. Hoe denkt dat boegbeeld nu eigenlijk over ons taalgebruik?

“Hoe kun je ‘pleur op’ zeggen, terwijl duizenden mensen sterven aan pleuritis?”

En maak je geen zorgen: we hebben hem kritische vragen gesteld. Een paar maanden geleden zei Rutte nog ‘pleur op’. Daar hebben wij veel reacties op gekregen: ‘Hoe kan onze minister-president dat nu zeggen, terwijl er nog duizenden mensen sterven aan de pleuritis?’ Rutte was het daar niet mee eens; hij vond het wel beschaafd. Er was voor hem een grens bereikt en daarbij hoort stevige taal. Wij verschillen daarover met hem van mening, maar we zijn het wel met hem eens dat op je taal letten bij onze beschaving hoort.”

Een eeuw
Bij de Bond tegen vloeken zijn ze blij met hun 100-jarig bestaan. Tegelijkertijd is het een zorg: “Na een eeuw gebruiken we nog steeds woorden die kwetsend zijn. Ik verwacht dat onze organisatie pas wordt opgeheven als Jezus terugkomt. Tenzij er iets wonderlijks gebeurt en Nederland opeens heel taalbewust wordt.”

Glossy en jubileumcongres

Tekst: Arianne Ramaker

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons