"Gelovigen zijn gelukkiger"

Predikant Marco Hofland zondag bij Andries

in Mediatips

De predikant, met een tatoeage van JHWH op zijn onderarm, houdt van theologie, Bob Dylan, Toon Hermans en dominee-zijn. Zondag gaat Andries met Marco Hofland in gesprek.

Marco ziet in ieder mens, gelovig of ongelovig, de zoektocht naar houvast in het leven. Wat hem betreft is één van de bijzondere dingen van het geloof dat je antwoord krijgt op die levensvragen. “Ik denk dat, over het algemeen, een gelovige iemand is die gelukkiger is dan andere mensen. Dan heb ik het nog niet eens over het christelijk geloof. Waar kom ik vandaan? Wat doe ik hier precies? Waar ga ik naar toe? Normen en waarden voor het leven… Geloof geeft een antwoord op die vragen. En dat geldt net zo goed voor de zakenman in z’n zwarte pak als voor de junkie die op straat leeft.”  

Concentratiekamp
Hij heeft een boek meegenomen dat hij al een keer of 7 heeft gelezen: ‘Nacht und Nebel’ van Floris Bakels, een dagboek over het leven in een concentratiekamp. “Het is eigenlijk een vreselijk boek. Hij is in al die kampen geweest, is alles kwijtgeraakt. En dan houdt hij nog maar één ding over, zijn vertrouwen op God. De mooiste zin uit het boek vind ik: ‘Ik hang aan God’. Geloven is volgens mij: Ik hang aan God. Met heel mijn wezen ben ik afhankelijk van Hem.”

Worsteling 
Het is voor Marco wel een worsteling om te zeggen dat het christelijk geloof het enige juiste is. “Als je iets verder kijkt dan alleen de Westerse wereld, zie je allerlei vormen en soorten van geloven. Wie zijn wij dan om te zeggen: ‘Calvijn, die had ’t bij het rechte eind. En al die anderen hebben het niet begrepen.’ En dan gaan wij ze even vertellen dat ze fout zitten.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons