Energiek oud worden? Zo doe je dat!

Bewust en actief leven geeft energie!

Wat kun je doen om te voorkomen dat je als oudere achter de geraniums wegkwijnt? Personal coach Carianne Ros kent hier goede voorbeelden van en schrijft hierover in haar wekelijkse blog.

Mijn ouders worden dit jaar respectievelijk 75 en 82 jaar. Menselijkerwijs zijn het al ‘oude mensen’, maar ze zijn nog ontzettend actief. Ja, alles gaat een tandje langzamer en ze doen minder dan ze deden, maar het feit dat ze nog steeds volop meedoen aan het leven, is voor mij en de rest van hun omgeving zeer inspirerend. Energiek oud worden? Zo doe je dat:

1. Blijf leren en jezelf ontwikkelen

Tot op hoge leeftijd kun je nieuwe dingen leren. Mijn ene oma ging op haar 80ste nog een computercursus doen (nu zo’n twintig jaar geleden), mijn andere oma las op haar 95ste elke dag de krant, deed (hersen)puzzels om geestelijk sterk te blijven en was altijd geïnteresseerd in ons leven. Door ons bleef ze bij de tijd. Ze stelde veel vragen en wilde altijd weten hoe nieuwe dingen werkte.

En dat zie ik nu ook aan mijn ouders. Ze zijn beiden zeer geïnteresseerd in alle nieuwe dingen die hun kleinkinderen leren. Mijn moeder gaat naar lezingen en blijft zich verdiepen in allerhande onderwerpen die ze interessant vindt. En mijn vader leest niet alleen de krant (en is van allerlei situaties in de wereld op de hoogte), maar leest ook elke dag heel trouw de Bijbel… in het Duits! Jezelf blijven ontwikkelen en lerend en vragend in het leven staan, geeft nieuwe energie. En energie geeft levensvreugde, waardoor je langer actief en fit blijft.

2. Verzamel mensen om je heen

Veel ouderen kampen met eenzaamheid. Mensen hebben mensen nodig, anders verpieteren ze. Ik heb zelf meerdere malen ‘adoptief- opa’s’ gehad, omdat mijn opa’s al op jonge leeftijd waren gestorven. Wat let je om een (klein)kind te ‘adopteren’?

Als je zelf nog energie hebt, ga dan op pad. Schrijf je in voor een nieuwe cursus en ontmoet mensen, ga naar de kring in je kerk, zoek oude vrienden op en ga gezellig samen lunchen. Stop met klagen (‘niemand komt ooit bij mij langs…’) en begin met vragen (‘zullen we samen…?’). Niemand zit op klagende mensen te wachten, dat kost vooral veel energie en is helemaal niet leuk. Ja, natuurlijk kun je best eens noemen wat je lastig vindt of zwaar, maar blijf op een positieve manier naar het leven kijken. God is altijd bij je, of je nou jong bent of oud en Hij heeft nog steeds een plan met je leven! Tot de dood ons scheidt van het leven, heeft Hij dingen voor ons om te doen. Als je nergens naartoe kunt is dat natuurlijk lastig, maar je kunt wel mensen bij jou thuis (in je bejaardenkamer) uitnodigen! En je kunt voor mensen bidden, of hen kaartjes sturen. Geef liefde en je zult liefde ontvangen.

3. Geef je wijsheid door aan de volgende generatie

Mensen leren het beste door het nadoen van de mensen om hen heen. En daarin zit geen verschil of je een kind bent of een volwassene. Hoe mooi is het wanneer je jouw wijsheid en kennis weer door kunt geven aan de volgende generatie? Deel wat je geleerd hebt, wees eerlijk over de fouten die je gemaakt hebt, zodat jouw (klein)kinderen die niet hoeven maken. Maak er gebruik van dat je meer tijd en rust hebt om dingen aan je (klein)kinderen uit te leggen.

Ik vond het zelf altijd heerlijk om naar de verhalen te luisteren van mijn grootouders. En ik heb mijn ouders meerdere malen gevraagd (en doe dat nog steeds) hoe zij bepaalde dingen oplosten in hun tijd of wat zij zouden doen in een bepaalde situatie. Je hoeft de adviezen niet klakkeloos te volgen, maar heel regelmatig zijn adviezen van vroeger ook nu nog heel actueel. ‘Oma weet raad…’, is helemaal zo gek nog niet!

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons