Elke 6 minuten werd er een christen gedood

Ruim 90.000 christenen gedood in 2016

in Christelijk Nieuws

Onderzoek van de Italiaanse socioloog Massimo Introvigne wijst uit dat christenen de grootste groep vervolgde gelovigen zijn. In het afgelopen jaar zijn ruim 90.000 christenen gedood.

Radio Vaticaan sprak met Massimo Introvigne over zijn rapport dat volgende maand gepubliceerd wordt. Hij gaf aan dat er tussen de 500 en 600 miljoen christenen zijn die niet voor hun geloof uit kunnen komen zonder dat ze vervolgd worden. “Ondertussen zijn er het afgelopen jaar meer dan 90.000 christenen gedood, wat gelijk staat aan elke zes minuten een dode.”

Vervolging
Het grootste deel daarvan, zo’n 70 procent, werd gedood in stammenconflicten in Afrika. De andere 30 procent werd gedood door vervolging van de overheid of terroristische aanslagen en aanvallen op christelijk dorpen. Volgens de bevindingen van Introvigne is het aantal doden wel gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen werden er 105.000 christenen gedood.

Inschatting
De Amerikaanse afdeling van Open Doors heeft andere cijfers. Dat blijkt uit een gesprek van de Christian Post met Emily Fuentes, hoofd van communicatie bij Open Doors. Fuentes schat in dat er dit jaar zo’n 7.000 christenen om hun geloof zijn gedood. “Maar dat is wel een hele krappe inschatting,” voegde ze daaraan toe. “We houden het alleen bij van de mensen waar we details als naam en locatie van bevestigd hebben gekregen. Waarschijnlijk zijn het er veel meer.“

Keuze
Introvigne geeft aan dat de getallen in zijn studie inderdaad veel hoger liggen dan bij anderen. “Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat wij een bredere definitie gebruikten voor christenen die om hun geloof werden gedood. Het is duidelijk dat er verschillende dingen worden geteld. Als de statistieken alleen degenen noemen die voor de keuze werden gesteld hun geloof te ontkennen of te sterven, dan is het aantal veel kleiner."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons