Een midlifecrisis – hoe voorkom je er één?

Over dromen waarmaken en energiek leven…

De kans op een midlifecrisis is groter dan je misschien denkt. Hoe herken je zo’n crisis en wat kun je daartegen doen? In een serie van drie artikelen gaat Personal Coach Carianne Ros hier op in.

Beter voorkomen dan genezen is een mooi gezegde. Je kunt beter vermijden dat je op de blaren moet zitten dan dat je later je troep moet opruimen en op de blaren moet zitten. Dus: hoe voorkom je een midlifecrisis?

1. Luister naar je dromen

Ieder (geestelijk gezond en goed gehecht) kind heeft dromen in zijn (of haar) hart, waar hij naar durft te luisteren. Wanneer de omgeving positief op die dromen reageert, voelt hij de mogelijkheid om deze ook daadwerkelijk te gaan verwezenlijken. Wanneer zijn omgeving negatief reageert of zijn dromen belachelijk maakt, heeft een kind de neiging om deze overboord te gooien. Het ene kind is meer gericht op zijn omgeving dan het andere kind en zal zich daarom ook sneller aanpassen. Aanpasgedrag is gevaarlijk, omdat een kind daarmee leert zichzelf te negeren en weg te cijferen.

Juist deze kinderen hebben, als ze volwassen worden, meer kans op een midlifecrisis als ze niet leren om alsnog écht naar zichzelf en hun eigen dromen te luisteren. Dromen die genegeerd worden zorgen voor boosheid die explosief naar buiten toe wordt geuit (kinderen die bijvoorbeeld heel heftig pubergedrag vertonen), ofwel die naar binnen slaat (kan depressiviteit veroorzaken). Dus: neem een stuk papier en schrijf biddend de dromen van je hart op – alles wat je ook maar kunt bedenken!

2. Reflecteer op je leven

We hebben allemaal een moment nodig waarop we stilstaan en terugkijken. Hoe ben je de persoon geworden die je nu bent? Welke keuzes heb je gemaakt? Heb jij deze keuzes met je hart gemaakt of vanuit plicht? Wat heeft dit met je gedaan? Wat had je liever anders gedaan?

Wanneer je regelmatig op je leven reflecteert, heb je de mogelijkheid om na te denken over wat er in je leven goed gaat en wat niet. Wanneer je weet wat je wilt (het luisteren naar je dromen) en je het jezelf gunt om over je leven na te denken kun je makkelijker bijsturen.

Maak er tijd voor om regelmatig over jezelf na te denken, over je huwelijk, je ouderschap, je werk, je vriendschappen, je gezondheid, je geloofsleven, of over welk onderwerp je dan ook maar belangrijk vindt.

Wat voor (nieuwe) keuzes zou je willen maken? Waarin wil je verandering zien in je leven? Pak vervolgens de Bijbel en zoek op dat onderwerp om je daar verder in te verdiepen, zodat de heilige Geest je daarin kan leiden. Lees ook boeken of artikelen om je verder te bekwamen, zodat je jouw plannen goed kunt uitvoeren. Ben je getrouwd? Doe dit dan ook regelmatig samen met je partner, zodat hij of zij weet wat er in je omgaat en je ook samen kunt bijsturen of elkaar kunt helpen als dit nodig is.

3. Bepaal je blikrichting

Je kunt op twee manieren naar je leven kijken: het glas is halfleeg of het is halfvol. Ofwel je kijkt naar alles wat er saai, mislukt of niet goed is, of je kijkt naar wat er wél is, waar je blij mee bent, naar Gods aanwezigheid in je leven. Wanneer je op een positieve manier naar je leven kijkt kun je beter om een midlifecrisis of welke soort crisis dan ook in je leven voorkomen.

Of je staat reactief in het leven en je bent continu bezig om op alles wat je overkomt te anticiperen (vermoeiende manier van leven…), of je staat proactief in het leven en doet je best om de dingen waar je zelf controle over hebt zo goed mogelijk te doen en laat aan God over waar je niets aan kunt veranderen (energie gevende manier van leven…).

Een prachtig kloostergebed is: ‘Heer, help mij om te veranderen wat ik niet kan accepteren en om te accepteren wat ik niet kan veranderen.’ Amen!

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons