Dragan Bakema leeft drie weken op straat

'The Homeless Experience' op NPO 3

in Christelijk Nieuws

Voor acteur Dragan Bakema was afgelopen december niet 'the most wonderful time of the year'. Hij onderging een bijzonder sociaal experiment dat vanaf dinsdag 17 januari te zien is op NPO3. Drie weken lang verruilde hij zijn familieleven voor een leven op straat als dakloze.

Voor de driedelige tv-serie The Homeless Experience vertrok Dragan van huis met alleen een rugzak, de kleren die hij aanhad en zonder pinpas, geld en telefoon. Volledig aangewezen op liefdadigheid en andere daklozen. De weken die Dragan op de Amsterdamse straten doorbracht, beschrijft hij als zwaar. Vooral op het laatst, toen het eind in zicht kwam. “Ik begon me veilig te voelen. Raakte gewend aan het leven op straat. Dat was een rare gewaarwording, als je tegelijkertijd enorm je geliefden mist,” zegt hij.

Kapotte voeten
“Ik had vooraf geen beeld van hoe het leven op straat zou zijn,” vertelt Dragan. “Maar ik wist niet dat de bed-bad-broodregeling in Amsterdam zo goed geregeld was. Ik dacht dat je veel eerder moest gaan bedelen in Nederland, maar dat valt heel erg mee. En: als je van inloophuis naar inloophuis gaat, kun je je helemaal voleten aan broodjes. Tegelijk lost dat natuurlijk je probleem niet op. Want je hebt nog steeds geen dak boven je hoofd. Daarom zou ik ook met niemand willen ruilen. Nergens is het prettig. Deze mensen hebben allemaal zware levens. En wat ik heel pittig vond, was dat je nergens mag zitten. Anders krijg je een boete. Dus je loopt de hele dag. Kilometers – misschien wel veertig kilometer op een dag; mijn voeten waren na een paar weken helemaal kapot.” 

De klap
Het grote verschil tussen Dragan en de andere daklozen was dat Dragan zichzelf documenteerde voor tv. Daar is hij ook altijd open over geweest. “Ik speel geen zwerver en ben me er ook van bewust dat ik dat niet ben.” Hij vervolgt: “Echte daklozen hebben een heftige gebeurtenis achter de rug. Dit is de groep die er vaak net zo uitzien als jij en ik. Ze leven nog maar kort op straat. Iets in hun leven op het vlak van relaties, wonen of werk veranderde plotseling, waardoor ze op straat zijn beland. Een klap. Die klap heb ik niet ervaren.” Toch is het hem gelukt een aantal daklozen te volgen en hun verhalen in beeld te brengen. Verhalen van mensen die met nét de juiste hulp veel beter geholpen zouden kunnen worden. Dragan ontdekte dat de huidige ‘daklozenindustrie’ helaas niet voldoende is ingericht op deze groep.”

Daklozenvrij
Dragan wil dan ook bereiken dat door The Homeless Experiencemassaal meer Nederlanders over hun dak- en thuislozen zullen spreken. “Dan zorgen we er samen voor dat de politieke agenda meer aandacht zal besteden aan haar sociale vangnetprogramma’s. Want die mogen wat mij betreft zo verbeterd worden, dat we in Nederland vóór 2050 minimaal één dag daklozenvrij zijn geweest.”

The Homeless Experience is te zien op dinsdag 17 en 24 januari 2017 om 22.10 uur en op 31 januari om 22.05 uur op NPO 3.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons