Doodstraf dreigt voor dominee die zieke jongen hielp

Sudanese voorganger vals beschuldigd van spionage

in Christelijk Nieuws

In 2015 sprak dominee Hassan Abduraheem op een christelijke conferentie. Hij riep op om geld te geven voor een jongen die medische zorg nodig had. Hij werd daarna vals beschuldigd van spionage. De doodstraf dreigt.

Tijdens de toespraak die dominee Abduraheem tijdens een conferentie in Sudan hield, toonde hij de aanwezigen een foto van een jongen die in elkaar geslagen was omdat hij een demonstratie bezocht had. Abduraheem vertelde dat hij wilde helpen door de medische zorg voor deze jongen te betalen en riep de aanwezigen op om ook bij te dragen.

De Sudanese overheid onderschepte de $ 5000 die ingezameld werd en beweerde dat deze dominee het geld aan een rebellenbeweging wilden geven. Met enkele anderen werd Abduraheem door de Sudanese veiligheidsdienst gearresteerd en werd van spionage en het aanzetten tot rassenhaat beschuldigd.

Petitie
De African Centre for Law en Justice startte vorige maand een petitie om de vrijlating van Hassan Abduraheem te bewerkstelligen. Inmiddels is deze door ruim 113.000 mensen getekend. Ds. Kuwa, die om dezelfde reden werd gevangengezet, is inmiddels wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Abduraheem zit nog steeds vast. De rechtelijke uitspraak wordt op 23 januari verwacht. Hoewel zijn advocaten de verdediging hebben afgerond, kan de petitie nog steeds worden ondertekend. De ACLJ laat weten dat ‘dominee Hassan uw stem nodig heeft. De tijd dringt met het voortschrijden van het proces. Onze stilte kan zijn dood zijn.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons