Dominee staat dronken op de kansel

De Verandering: van de kansel in de sloot, en weer terug

in Mediatips

Het zal je als kerkganger maar gebeuren. Je luistert naar de preek van de dominee, terwijl hij op de kansel staat te wankelen door drankmisbruik. De nu 66-jarige Henk Knegt was zo’n dominee.

De spanning van zijn ambt, een ongelukkig huwelijk en emoties die hij niet kan verwoorden, drijven hem onverbiddelijk naar de fles. Hij verstopt overal drankflessen, schijnbaar zelfs achter de kansel. Zijn vrouw verlaat hem en Henk Knegt verliest zijn baan als dominee.

In de sloot
Henk maakt een nieuwe start als leraar op een middelbare school in het zuiden van Drenthe. Toch verdwijnt zijn verlangen naar alcohol niet. Ook niet als hij trouwt met zijn maatschappelijk werkster Alda, die hem op het rechte pad probeert te helpen. “Ik kan hem wel veranderen”, is haar gedachte, maar niets blijkt minder waar. 

De eerste jaren van hun huwelijk lijkt alles goed te gaan, maar in het geheim drinkt Henk de ene fles na de andere leeg. “Altijd maar liegen over die drank”, blikt zijn vrouw Alda terug op die moeilijk tijd. “Op het laatst was het zo erg, ik kon het niet meer volhouden…”

Steeds vaker verdwijnt Henk midden in de nacht of zelfs overdag. Een paar uur later wordt hij stomdronken teruggevonden in een weiland of in een sloot. Henk wordt opnieuw ontslagen. Ook zijn tweede huwelijk dreigt op de klippen te lopen. De man die ooit de roeping ervoer om dominee te worden, staat op het punt alles te verliezen.

Niet langer wankelend
Maar dan is er een neef, die de ellende van zijn oom niet langer kan aanzien. Hij biedt zijn hulp aan. Henk heeft de moed om zijn hulp te aanvaarden. Ze hebben lange en intensieve gesprekken, maar vooral de momenten dat ze God om hulp vragen zijn onvergetelijk. En God luistert: Henk krijgt kracht om het echt anders te doen. Hij laat zich opnemen in een afkickkliniek van het Leger des Heils. Eindelijk is de drankdemon verslagen.

Presentator Kefah Alush ontmoet Henk Knegt in een prachtig kerkje op de grens van Friesland en Drenthe. En wat blijkt? Henk Knegt bestijgt weer met regelmaat de kansel. Niet langer wankelend, maar vol van Gods vergevende liefde.


Bekijk hier de hele aflevering van De Verandering:

De dronken dominee

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons