Dit is het goede nieuws in 'Ranglijst Christenvervolging'

Spectaculaire daling van moorden op christenen

in Christelijk Nieuws

Na jarenlange stijging is in 2016 het 'zichtbare geweld' tegen christenen en kerken spectaculair gedaald. Het aantal christenen dat het afgelopen jaar vanwege het geloof werd gedood daalde met maar liefst 83% ten opzichte van 2015. Het aantal aanslagen op kerkgebouwen halveerde bijna. Dit blijkt uit de onderliggende cijfers van de Ranglijst Christenvervolging 2017.

Het afgelopen jaar is vooral het zichtbare geweld tegen christenen afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Moorden
Het aantal christenen dat vanwege het geloof gedood werd is enorm gedaald (grafiek 1). Waren er in 2015 nog 7106 geloofsdoden, vorig jaar daalde dat naar 1207. Een ongekende daling met meer dan 80%. Daardoor komt het aantal christelijke 'geloofsdoden' - na een jarenlange sterke stijging - weer op het niveau van 2012.

Nigeria
Van de 1207 moorden op christenen in 2016 vonden er 948 plaats in landen die op de nieuwe ranglijst staan. Hoewel Nigeria koploper blijft met 695 christelijke geloofsdoden, is juist dit land verantwoordelijk voor de enorme daling. In 2015 stierven er wel 4028 Nigeriaanse christenen vanwege hun geloof. De daling van afgelopen jaar is een direct gevolg van het offensief van de Nigeriaanse regering tegen de radicaal-Islamitische Boko Haram.

In 2016 werd Nigeria op de lijst direct gevolgd door Pakistan (76) en Kenia (37). In Syrië vielen 24 doden. De 259 slachtoffers buiten de ranglijst, vielen voornamelijk in de Democratische Republiek Congo (156), Tsjaad (20) en Oeganda (16).

Kerkgebouwen
In grafiek 2 is te zien dat ook het aantal aanslagen op kerkgebouwen drastisch is afgenomen. In 2015 werden 2425 kerken beschadigd of vernield, in 2016 waren dat er 1329. Daarvan stonden er 1188 in landen die op de ranglijst staan.

Bij de beschadigingen van kerkgebouwen valt vooral de daling in China op. In 2015 was er onder andere een groot offensief in de provincie Zhejiang om zichtbare kruisen van kerken te slopen. In 2016 was die 'kruissloop-campagne' grotendeels afgerond. 

In 2016 vonden de meeste verwoestingen plaats in Pakistan (600), gevolgd door China (300), Vietnam (38) en Sri Lanka (35). Buiten de ranglijst vond de meeste vernieling plaats in Frankrijk (45) en de Democratische Republiek Congo (20). In Frankrijk waren tijdens de Kerstdagen 90.000 militairen en politieagenten op de been om 2400 kerken extra te beveiligen.

Vernielingen van kerkgebouwen hebben altijd effect op de christelijke gemeenschap. Ouders durven hun kinderen niet meer mee te nemen naar de zondagochtenddienst. Ook kerken in de buurt raken steeds leger. Sommige kerken komen zelfs helemaal leeg te staan of worden na vernieling niet meer opgebouwd.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons