‘De situatie in Begrado is dramatisch’

Hulp Oost-Europa start noodhulp aan 'vergeten vluchtelingen' in Servië

in Christelijk Nieuws

Stichting Hulp Oost-Europa (HOE) in Barneveld start noodhulp voor vluchtelingen in de Servische hoofdstad Belgrado. “De situatie is dramatisch,” zegt bestuurslid Albert Heldoorn, die hen onlangs bezocht. “Het zijn vergeten vluchtelingen.”

“Zo’n 2.000 vluchtelingen bivakkeren op straat of in tochtige restanten van gebouwen. Het vriest 10 graden. Er ligt 15 centimeter sneeuw. Niemand kijkt naar ze om. Het zijn vergeten vluchtelingen,” aldus Heldoorn.

Erbarmelijke omstandigheden
De stichting wil de vluchtelingen voorzien van eten en warme kleding. “We willen in eerste instantie 15.000 euro beschikbaar stellen,” vertelt Albert. “Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar we kunnen een klein beetje warmte geven in de erbarmelijke omstandigheden waarin deze vluchtelingen verkeren. Over het hoe en het waarom – politiek gezien – gaat de stichting niet. Er zijn mensen in nood. Wij willen helpen in deze mensonterende situatie.”

‘Er heerst tyfus en de mensen hoesten vrijwel allemaal’

Verboden eten te geven
“De vluchtelingen verblijven nu in een verlaten spoorwegemplacement aan de rand van de binnenstad,” vervolgt hij. “Ramen en deuren zitten er al niet meer in het slooprijpe gebouw. Het vormt een beschutte plek. Er heerst tyfus en de mensen hoesten vrijwel allemaal. De wanhoop staat op de gezichten te lezen: voor hen zijn alle wegen afgesloten. Het is verboden hun eten te geven. Ook het opzoeken en met hen praten wordt niet toegestaan.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons