"Celibaat leidt tot vereenzaming"

Duitse priesters willen af van verplicht celibaat

in Christelijk Nieuws

Elf Duitse priesters hebben samen een open brief geschreven met de vraag om ingrijpende veranderingen in de Rooms-Katholieke kerk. Ze willen dat vrouwen ook toegelaten worden tot het priesterambt, dat het celibaat wordt afgeschaft en dat protestanten en katholieken samen het avondmaal vieren.

Vorige week berichtte de Süddeutsche Zeitung over de open brief. En afgelopen weekend stond er een interview met een van de ondertekenaars, Priester Franz Decker, in dezelfde krant. Alle ondertekenaars vieren dit jaar hun vijftigjarig priesterjubileum. Ze merken dat christenen – en de kerk – in de Duitse samenleving hun stem niet duidelijk laten horen. “Veel christenen zwijgen, in plaats van open en duidelijk met hun geloof naar buiten te treden.”

Celibaat
In de brief pleiten de priesters ervoor dat aankomende priesters zelf mogen kiezen om wel of niet celibatair door het leven te gaan. “Door het celibaat zouden priesters misschien meer energie en bezieling voor de gemeente hebben, maar het leidt ook tot vruchteloze vereenzaming.” Decker voelde zich nooit tot het celibaat geroepen, alleen tot het priesterambt: “Ik heb in de afgelopen vijftig jaar echt nooit vast kunnen stellen dat het celibataire leven een bron voor mijn spiritualiteit was.”

Theoloog en psychotherapeut Wunibald Müller ziet de eenzaamheid onder priesters toenemen. “Ze zijn niet goed voorbereid op het verplicht niet mogen trouwen en het gevoel van eenzaamheid verscherpt alleen maar meer met de jaren.”

Vrouwen
De priesters willen niet alleen dat er flexibeler wordt omgegaan met het celibaat, ze willen ook het priesterambt openstellen voor vrouwen. Decker vermoedt dat hij zelf niet meer meemaakt dat er een vrouw wordt ingewijd in het ambt. “Maar dát het ooit gebeurt, vind ik voor de geloofwaardigheid van de kerk onvermijdelijk.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons