Burgemeester: "Evangelie is antwoord op polarisatie"

Nieuwjaarstoespraak Nunspeet leidt tot kritiek en bijval

in Christelijk Nieuws

Juist in dit verkiezingsjaar moeten we tegenover de polariserende woorden van Wilders het Evangelie stellen. Dat zei Breunis van de Weerd maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Nunspeet. Niet iedereen in Nunspeet is het daar mee eens: "Het is niet het alleenrecht van het Evangelie om polarisatie tegen te gaan."

Revolutie
Tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Nunspeet maakt Van de Weerd zich zorgen over de splijtende polarisatie in Nederland. "Als ik denk aan de islamstandpunten van Wilders, de vluchtelingen, de brand in de toekomstige moskee van Culemborg, de autobranden, dan baart mij dat zorgen. Hoe gaan we daar mee om?" De kersverse SGP-burgemeester (sinds mei 2016) verwees in zijn speech naar de negentiende eeuwse historicus en staatsman Groen van Prinsterer, die "had lang geleden als motto: Tegen de revolutie het Evangelie. Ik zou in deze tijd het woord revolutie kunnen vervangen door polarisatie. Zoals in de tijd van Groen van Prinsterer het Evangelie het antwoord was op de krachten rondom de revolutie, verwacht ik dat nu het Evangelie het antwoord kan zijn op de krachten rond de polarisatie."

Alleenrecht
Al snel liet de burgemeester desgevraagd aan de Stentor weten dat zijn uitspraken op persoonlijke titel waren, ook al was het een officiële nieuwjaarsreceptie van de gemeente.
Voor de Henry Stulen, fractievoorzitter van Gemeentebelang in Nunspeet, is dat niet genoeg. "Onze fractie beraadt zich op nadere stappen. Ik hoor uit onze achterban dat men er moeite mee heeft. Het is niet het alleenrecht van het evangelie om polarisatie aan te pakken. Polarisatie bestrijd je door iedereen te verenigen van links tot rechts. Dit helpt dan niet", vertelt Stulen onze redactie.

Liefde
Van de Weerd zegt tegen de Stentor dat hij natuurlijk niet bedoeld heeft om zelf te polariseren. "Zo werkt dat niet. Op het moment dat christenen met het evangelie bezig gaan, bekijken ze wat dat voor hen persoonlijk betekent. Onderdeel van het evangelie is: in liefde voor elkaar openstaan."

Video: Nieuwjaarstoespraak Nunspeet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons