Advocatenkantoor berispt wegens discrimineren christen

‘Ik wil toch ook geen jihadist aannemen voor een functie op ons kantoor’

in Christelijk Nieuws

Discriminatie op grond van godsdienst. Dat oordeel velt het College voor de Rechten van de Mens over Hilkens Advocaten B.V. in Echt, die een christelijke sollicitant afwees op basis van zijn geloofsovertuiging. Motivering? De voorkeur van het kantoor ging ‘niet uit naar een kandidaat met een meer dan minimale betrokkenheid bij welke kerk dan ook’.

Medio vorig jaar solliciteerde de man in kwestie naar de functie van juridisch medewerker op het advocatenkantoor. In zijn vrije tijd is hij onder meer betrokken bij een kerk (onder andere als webmaster), en hij is aangesloten geweest bij een christelijke studentenvereniging. Dat meldt de regionale nieuwssite 1Limburg.nl.

‘Ik wil toch ook geen jihadist aannemen voor een functie op ons kantoor’

Vrijetijdsbesteding

Toen hij deze afwijzing ontving, stapte de sollicitant naar het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht<cite></cite>, die tot taak heeft mensenrechten onder de aandacht te brengen en te houden bij alle Nederlanders. Het college gaf hem gelijk.
Tijdens de zitting gaf Hilkens aan dat niet de geloofsovertuiging zélf, maar de manier waarop de sollicitant daaraan zijn vrije tijd besteedde voor hem het grootste bezwaar was. Maar het college blijft erbij dat Hilkens met ‘vrijetijdsbesteding’ hoe dan ook doelt op de geloofsovertuiging, en dat onderscheid maken op grond van godsdienst niet is toegestaan.

‘Die idioten in Utrecht’

Volgens 1Limburg.nl heeft het advocatenkantoor geen goed woord over voor de uitspraak van “die idioten in Utrecht”. Hilkens hekelt het feit van een enkelvoudige behandeling en het gebrek aan een beroepsmogelijkheid. "Het draait allemaal om de mate van betrokkenheid. Het is heel simpel: ik wil toch ook geen jihadist aannemen voor een functie op ons kantoor."
De uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens is overigens niet bindend. De sollicitant heeft inmiddels laten weten hoe dan ook niet meer bij dit advocatenkantoor te willen werken.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons