Abortus en verkiezingen

Andries Knevel weet het niet zo goed meer...

Op het éne continent stemden veel christenen op een leider die abortus nadrukkelijk afwijst. Op ons continent lijkt bij verkiezingen minder belang aan bepaalde ethische kwesties gehecht te worden. Wat weegt het zwaarst?

Ik zit met een vraag die ik graag met u wil delen. Die vraag is: hoe belangrijk is een standpunt over abortus bij uw (en mijn) politieke keuze? Deze vraag werd de afgelopen maanden twee keer actueel. In de eerste plaats natuurlijk bij de verkiezing van Donald Trump. Amerikaanse evangelische christenen hebben massaal op hem  gestemd, onder meer vanwege zijn standpunt over abortus. Dat er ook andere motieven een rol speelden (haat tegen Hillary Clinton) is duidelijk, maar abortus was wel degelijk een issue.

De tweede keer was een paar weken geleden. In het Europees Parlement werd Antonio Tajani gekozen tot nieuwe voorzitter. Hij is een verklaard tegenstander van abortus (en het homohuwelijk), maar het gaat mij om het eerste. Want de voorzitter van de fractie van de ChristenUnie, Peter van Dalen verklaarde dat hij ongelukkig was met de keuze voor Tajani, vanwege diens standpunt over een federaal Europa. Tajani wil meer Europa, en zei van Dalen: “Dat kan ik onmogelijk steunen”. Zie hier het dilemma.

Wat weegt het zwaarst?
De ChristenUnie heeft dus tegen een tegenstander van abortus gestemd vanwege iets wat veel minder belangrijk is, namelijk een visie op Europa. Nu gaat het me niet om de ChristenUnie, maar wel om de vraag of een visie op abortus allesbepalend moet zijn bij je stemkeuze. Immers: daarbij gaat het om een zaak van leven en dood. En hiermee vergeleken zijn alle andere politieke issues volslagen onbelangrijk geworden. Of toch niet? Is zorg voor de schepping misschien net zo belangrijk? Progressieve christenen in de Verenigde Staten hebben op Hillary Clinton gestemd, ondanks haar 'pro choice' standpunt.

En in ons land stemmen ook heel wat christenen op partijen die abortus toestaan. Wat weegt het zwaarst? Abortus voor velen kennelijk niet meer. Die tijd lijkt voorbij.

En nu? Dat weet ik niet zo goed. Vandaar mijn vraag.

Tekst: Andries Knevel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons