5 cartoons die het niet haalden in 2016

"We willen niemand kwetsen"

in Mediatips

Humor en christenen: geen gemakkelijke combinatie. Wat voor de één heilig is, zal een andere christen juist een goede prikkelende grap vinden. Hoe maak je cartoons die grappig zijn of prikkelen, zonder iemand te kwetsen? Dat is de wekelijkse afweging bij EO.nl/geloven als cartoonist Willem de Klerk met zijn schetsen op de redactie verschijnt...

Elke week tekent Willem de Klerk een cartoon voor EO.nl/geloven. Maar deze rappe tekenaar zit steeds boordevol ideeën en komt meestal met meerdere schetsen bij de redactie. Dan volgt een zorgvuldige afweging. Anders dan veel cartoonisten in de seculiere media wil de EO met de tekeningen niet de grens opzoeken of shockeren. Maar we willen wel dat de cartoon een glimlach en herkenning oproept - zonder dat er iemand door wordt gekwetst. Of nog erger: dat iemand de cartoon beleeft als ongepast of blasfemisch. 

Om een beetje inzicht te krijgen in deze afwegingen vertellen cartoonist Willem de Klerk en eindredacteur KlaasJan Baas over hoe deze vijf schetsen tot stand zijn gekomen - en waarom ze uiteindelijk niet zijn geplaatst.

Stand-up theoloog

Aanleiding: Van de nieuwe Theoloog van des Vaderlands wordt ook verwacht dat hij/zij de beste 'stand-up' theoloog is.

Willem: "Als ik een link leg tussen de actualiteit en de Bijbel dan gaat dat vanzelf. Het is leuk om een glimlach op het gezicht te toveren. Maar dat gebeurde in dit geval niet bij de proefpersonen. Deze cartoon verwijst naar het bijbelverhaal uit Handelingen waarin Paulus Eutychus uit de dood opwekt nadat die jongeman uit een raam was gevallen tijdens een hele lange nachtelijke preek."

KlaasJan: "EO.nl/geloven is een breed toegankelijke website. Dat betekent dat niet al ons publiek een gedetailleerde bijbelkennis heeft. Ik vind het verband knap gevonden van Willem, maar voor deze cartoon is te veel voorkennis nodig. Het is gewoon te ingewikkeld voor één plaatje."

Eeuwigheidszondag

Aanleiding: De laatste zondag voor Advent is eeuwigheidszondag. Op deze zondag in november worden de doden van het afgelopen jaar herdacht.

Willem: "Bij mij gaat het heel snel in mijn hoofd. Ik zie of hoor een woord en ik zie er meteen een plaatje bij. Zodra ik begreep dat Eeuwigheidszondag heel erg emotioneel is voor veel mensen, omdat het gaat om hun overleden dierbaren, vond ik het niet kies om daar een grap over te maken."

KlaasJan: "Grappen die raken aan de dood kunnen verkeerd vallen. Daar zijn we dus heel terughoudend in." 

Rollenspel

Aanleiding: Onderzoek: beleven christenen seksualiteit anders dan niet-christenen?

Willem: "Ik moest meteen denken aan het verhaal van Jakob die dacht dat hij met Rachel was getrouwd terwijl het Lea bleek te zijn. De dubbele bodem is bij deze cartoon dat deze christenen bijbelse figuren als uitgangspunt voor hun rollenspel nemen."

KlaasJan: "Met onze cartoons willen we een knipoog geven bij de verhalen. Met deze cartoon zal dat voor de één wel gebeuren, voor een ander gaat de verbeelding die dit oproept te ver. Seksualiteit wordt heel verschillend beleefd en ligt dus heel gevoelig."

 

Rokjesdag

Aanleiding: De eerste warme lentedag van het jaar is ooit door Martin Bril gedoopt tot "Rokjesdag".

Willem: "Ik probeer met mijn cartoons aan te sluiten bij wat breed leeft. Het leek me grappig om een christelijke draai te geven aan dit fenomeen."

KlaasJan: "Deze cartoon ontlokte me meteen een glimlach: het is heel herkenbaar - en het klopt ook nog. Tegelijk is het stigmatiserend voor een deel van de christenen die al vaak de gebeten hond zijn. Het is te makkelijk als we grappen maken over een groep die principiële keuzes durft te maken. Zeker als ik daar zelf niet bij hoor."

Belastingaangifte

Aanleiding: de jaarlijkse deadline voor de belastingaangifte waar veel Nederlanders tegenaan hikken.

Willem: "Wat als je iets van nu verplaatst naar de bijbelse tijd? Dat effect van vervreemding heeft vaak iets grappigs. En tegelijk is de reactie van de toeschouwer in deze cartoon heel herkenbaar, denk ik. Maar ik maak niet snel een cartoon over Jezus, omdat hij mij daarvoor te dierbaar is. In deze schets zie je dan ook dat ik Jezus terughoudend heb afgebeeld."

KlaasJan: "Ja, nog zo'n heet hangijzer: het afbeelden van Jezus of het gebruiken van zijn woorden om er een grap over te maken. Bij deze cartoon zal er door christenen verschillend worden geoordeeld of dit kan of niet."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons