2.0 of 3.16

Blog van Annemarie van Heijningen

Aangenaam kennis te maken: de christen 2.0. Ooit heeft hij zich bevrijd uit het zoutvat dat hem knelde, in een verlangen zoutend zout te zijn. Inmiddels proeft hij nergens naar.

Hij smaakt niet goed, niet fout en niet naar meer. Neutraal is hij, vervagend in de massa om hem heen. Hij flirt met hen, hunkert naar hun goedkeuring: vind mij leuk, vind mij hip, vind mij vooral niet anders dan de rest. Waarheid klinkt als woord te radicaal in zijn verfijnde oren. Als begrip ligt het te zwaar op zijn verwende maag. Vaarwel dus, aan de waarheid. Mijn waarheid klinkt vrijblijvender, beter passend in een tolerante tijd. 

Aangenaam kennis te maken: de christen 3.16. In zijn vervolgde kerk heeft hij geen behoefte aan geneuzel en gezwam. De waarheid is dat Jezus voor hem stierf. Eén weg tot God is er, een boodschap die verwondt, verdeelt. Vóór ben je, of tégen. Een gulden middenweg kan er niet zijn. Eén weg tot God is er, een boodschap die geneest en heelt. Alles heeft hij ervoor  over, alles geeft hij ervoor op. De waarheid als houvast is voor hem onontbeerlijk, wanneer hij wordt bedreigd met kapmes of kalasjnikov.

Op bevestiging van andersdenkenden kan hij zijn levenshuis niet bouwen. Dat God een mysterie, een heilig vermoeden zou zijn, biedt hem geen perspectief. Dat ieder alles voor zichzelf mag weten, ontmaskert hij als valse vrijheid. Dat iets goed is zodra het ook goed vóélt, lijkt hem een dubieuze maatstaf. Hij waagt zijn leven niet voor dit soort in de uitverkoop gesmeten oneliners. 

Mijn vraag voor vandaag: wie van de twee ben ik? Waar klamp ik mij aan vast, als mijn moment daar is? God behoede ons voor zout zonder smaak, voor licht zonder gloed, voor een kerk zonder kern, voor een boodschap zonder ziel – voor een kleurloos christendom aan de rand van een faillissement. 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons