Wat is jouw favoriete uitvoering van ‘Amazing Grace’?

Ruim 40 artiesten coverden het lied in EO Live

in Mediatips

Het afgelopen jaar zongen meer dan 40 artiesten hun versie van ‘Amazing Grace’ in de uitzending van EO Live. De redactie koos de beste 10 uit en jij mag nu op je favoriet stemmen. De top 3 zal in de uitzending van 24 december bekend worden gemaakt.

Als een van Andries Knevels favoriete liederen werd Amazing Grace in het afgelopen jaar meer dan veertig keer uitgevoerd in het NPO Radio 5-programma. Uit die 40 covers koos de redactie, in overleg met Andries, de 10 mooiste uitvoeringen. Trinity, Hanne de Vries, Suzanne van der Velde en Joke Buis zijn zomaar wat namen die genomineerd zijn.

Variaties
De bekende hymne van John Newton is geschreven in de 18e eeuw. Sinds die tijd zijn er heel wat verschillende versies van het lied uitgebracht. Een paar opvallende variaties:

1852 • Schrijfster Harriet Beecher Stowe nam in haar beroemde antislavernijboek De Hut van Oom Tom een couplet op in het lied dat we er tegenwoordig bijna altijd bij zingen. Eigenlijk komt het uit een andere hymne. De tekst: 
When we’ve been there ten thousand years 
Bright shining as the sun 
We’ve no less days to sing God’s praise 
Than when we first begun.

1971 • De onlangs overleden zangeres Mieke Telkamp scoorde een megahit met het nummer Waarheen, Waarvoor, op de melodie van Amazing Grace. Het nummer, dat vooral vragen over ons doel stelt, is een van de populairste liedjes op begrafenissen.

2006 • Aanbiddingsleider Chris Tomlin bewerkte het origineel en voegde er een soort refrein aan toe: My chains are gone, I’ve been set free. My God, my Savior has ransomed me.

Melodie
De oorspronkelijke melodie is onbekend; het is zelfs mogelijk dat de tekst werd uitgesproken door de gemeente. Er zijn minstens twintig melodieën bekend van Amazing Grace; wij zingen ’m op de melodie New Britain uit het begin van de negentiende eeuw.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons