Waarom vinden kinderen de kerk niet leuk?

Stichting Chris: Kerken te druk met methodes en organisatie

in Geloven

Om jongeren vast te houden, moeten kerken meer oprechte belangstelling hebben voor kinderen en jongeren. Kerken zijn nu vooral bezig met de organisatie en vormgeving van het jeugdwerk. "Als je ze écht ziet en kent, krijg je misschien de kans om voor ze te zorgen."

Stichting Chris en Voorkom! reageert op  de Kinderrechtenmonitor 2016 van kinderombudsman Margrite Kalverboer. Op basis van antwoorden van ruim tweeduizend kinderen in de afgelopen vijf jaar concludeert Kalverboer dat kinderen meer aandacht van hun ouders, familie of vrienden nodig hebben. "Veel kinderen geven aan dat ze het fijn vinden als ze iets meer aandacht zouden krijgen en meer liefde zouden ontvangen van ouders, maar ook van leraren. Die moeten niet alleen geïnteresseerd zijn in de prestaties, maar ook in wie ze zijn", zegt Kalverboer in het Nederlands Dagblad.

'Warm huis'
De behoefte aan oprechte belangstelling bij kinderen en jongeren werd ook geconstateerd in een eerder onderzoek in de VS. Jongeren van nu willen graag warmte ervaren in hun kerk. Om als kerk een warm thuis te worden voor jongeren is het niet genoeg om gewoon ‘aardig’ te zijn. Warmte is meer dan een oppervlakkige gemeenschap. Veel van de jongeren vergeleken het met een gezin of familie.

Relatie
Volgens Alise Vleesenbeek, trainer bij Chris, schort het nog vaak aan die échte aandacht in de kerk: "Kerkelijk werk is vaak organisatorisch gericht. We zijn druk met methodes en vormgeving, maar daarmee hebben we nog geen relatie met de jongeren. Het jongerenpastoraat begint met oprechte aandacht. Als je ze écht ziet en kent, krijg je misschien de kans om voor ze te zorgen. De behoefte van jongeren op school is dezelfde behoefte van jongeren in de kerk. Ze zoeken iemand de beschikbaar is, iemand die oprechte belangstelling heeft”.

Cursus
Om kerken en gemeenten praktisch bij de zorg voor haar kinderen en tieners te ondersteunen, organiseert Chris de cursus Kinder- en tienerpastoraat. Honderden deelnemers hebben in de loop van de jaren de cursus gevolgd en kregen hiermee de tools in handen hoe zij kinderen en tieners binnen de kerkelijke gemeente kunnen begeleiden bij een gezonde (geloofs)ontwikkeling.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons