Waarom ook jij de Messiah gehoord wil hebben

3 redenen waarom niemand de Messiah mag missen

in Mediatips

Op kerstavond zendt de EO een nieuwe registratie uit van de Messiah. Maar nog leuker is het om de opnames bij te wonen in de Stevenskerk in Nijmegen! In Radio5-programma 'Open Huis' legt dirigent Patrick van der Linden uit waarom iedereen de Messiah een keertje live moet meemaken.

“Ik geloof dat ik de hemel en God voor me heb gezien”, huilde Georg Friedrich Händel, net nadat hij het tweede deel van zijn Messiah had voltooid. In de aanloop naar kerst genieten duizenden mensen van zijn meesterwerk. Maar waarom moet zelfs een niet-klassieke muziekliefhebber de Messiah een keer gezien hebben?

1. Je kent de Messiah beter dan je denkt

Onbewust heb je al wel eens iets van de Messiah gehoord. Grote kans namelijk dat je Hallelujah kent, één van de tophits uit de Messiah. Of wat dacht je van For unto us a Child is born? Dirigent Van der Linden: “De Messiah zit vol succesnummers, die makkelijk in het gehoor liggen. Alle aria’s en koordelen blijven ook apart van elkaar echte populaire klassiekers. Dat maakt de Messiah ook voor niet-kenners een belevenis.”

2. Je beleeft Jezus’ leven op een nieuwe manier

De Messiah begint bij Advent en eindigt voorbij Pinksteren: het hele leven van Jezus komt voorbij. Door klassieke muziek hoor je het verhaal op een hele nieuwe manier. Van der Linden: “De Messiah begint donker: Jezus is er nog niet, maar profeten kondigen zijn komst al aan. Dan wordt het licht, of je zou kunnen zeggen: kerst breekt aan.” Maar daarop volgen ook onherroepelijk Zijn lijden, Zijn opstanding en uiteindelijk hemelvaart en Pinksteren: de bekendmaking van Jezus’ woorden. We sluiten af met wie Jezus dan voor ons zou kunnen zijn (If God be for us) en de eer aan God (Worthy is the Lamb that was slain). “Dat is in een vogelvlucht de Messiah.”

3. De Messiah is beleefmuziek: je moet het live meemaken

“Klassieke muziek is vooral live-muziek”, legt dirigent van der Linden uit. “Het is niet gecomponeerd voor singles of voor cd’s; je moet het gewoon meemaken. De componisten schreven destijds niet speciaal voor doorgewinterde klassieke muziekliefhebbers. Klassieke muziek is ‘meemaakmuziek’: muziek voor iedereen, die je boven alles uit kan tillen. De Messiah is bij uitstek een meesterwerk die je live wil meemaken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons