"Vraag naar Bijbels in Syrië is enorm"

Syrisch Bijbelgenootschap in Aleppo werkt door

in Geloven

Het Syrisch Bijbelgenootschap, werkzaam vanuit Aleppo, blijft ondanks het oorlogsgeweld in de stad aan het werk. In het relatief veilige westen van de stad is de boekwinkel van het Bijbelgenootschap dagelijks geopend.

Hoop door de Bijbel
"De vraag naar bijbels is op dit moment enorm", vertelt George Andrea, hoofd van het Syrisch Bijbelgenootschap. "Kinderbijbels zijn heel populair. Christenen en moslims komen bij ons langs met vragen over wat de Bijbel zegt over lijden, over de moeilijke omstandigheden waar ze zich in bevinden. Als Bijbelgenootschap zijn we er voor iedereen: moslim, orthodox, katholiek en protestant", zegt Andrea. "God gaf ons hoop, vanaf het begin van de burgeroorlog." 
Het Syrisch Bijbelgenootschap heeft dan ook veel werk: "We getuigen en geven mensen hoop met behulp van de Bijbel. De mensen in Aleppo zijn getraumatiseerd en uitgeput na vier jaar oorlog. Ze leven met het verdriet om geliefden die om het leven gekomen zijn en met de angst om zelf getroffen te worden. Bovendien is het alledaagse leven moeilijk geworden. Zelfs de kleinste dingen zijn amper meer te doen. Mensen zijn afhankelijk van generators voor stroom, moeten water in emmers halen en er is weinig meer te koop. We zijn moe en getraumatiseerd."

NBG
Het Nederlands Bijbelgenootschap steunt het Syrisch Bijbelgenootschap. Met hulp van donateurs maakt het NBG in 2016 de verspreiding van 5.000 bijbels in Syrië mogelijk. Ook in 2017 blijft het NBG de Syrische collega's ondersteunen. 
Ondanks de oorlog heeft het Bijbelgenootschap in 2014 159.000 bijbels kunnen verspreiden. Dat is meer dan tien keer zoveel als in 2010, voor het conflict uitbrak. Meestal via Libanon, omdat deze boeken niet rechtstreeks naar Syrië gestuurd kunnen worden.  

Doodsgevaar
Hoewel Aleppo in de afgelopen weken de zwaarst getroffen stad van het land was, ging George Andrea door met zijn werk. "Je bent dood voordat je de raket hoort aankomen," zegt Andrea. "We leven met de wetenschap dat we net zo gemakkelijk thuis getroffen kunnen worden als op het werk of in de kerk". Mensen kunnen nergens heen en proberen zo normaal mogelijk te leven. Ze gaan naar hun werk en naar de kerk, hoewel veel kerken gedeeltelijk of compleet verwoest zijn. In de oude stad zijn alle kerken zwaar getroffen.

Afhankelijkheid
Hij beschrijft wat hij laatst meemaakte op straat. “Een raket sloeg in. Mensen warden weggeblazen, velen werden gewond en sommigen werden gedood. Toen de mensen zichzelf weer hernomen hadden en weer konden handelen, stonden ze op, klopten het stof af en deden wat ze moesten doen zonder enige emotie. Ze handelden op routine, zoals ze al eerder gedaan hadden: gewonden helpen, de doden wegdragen. Er zijn al zoveel bommen op Aleppo gevallen, dat mensen precies weten wat ze daarna moeten doen. “Wat kunnen we anders? Het leven is hard, gevaarlijk, we zijn totaal afhankelijk van God. Hij is de enige oplossing. Een tegelijkertijd beseffen we dat we ons respect en onze liefde voor mensen niet kwijt moeten raken. Gods liefde voor mensen maakte dat Hij Jezus liet sterven aan het kruis voor ieder van ons. Als mensen zo belangrijk voor God zijn, moeten ze ook belangrijk zijn voor ons. Ja, dat is wat we geleerd hebben door dit conflict. We roepen God aan voor ieder mens in ons land. Elk mens is kostbaar in Zijn ogen! Blijf alsjeblieft bidden. Het is het belangrijkste wat jullie voor ons kunnen doen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons