Verwoeste basiliek wordt dankzij bier herbouwd

Benedictijner monniken betalen mee

in Christelijk Nieuws

Op 30 oktober werd het Italiaanse stadje Norcia door een zware aardbeving getroffen. Van de oude basiliek bleef weinig over. De brouwerij van de Benedictijner monniken bleef staan. Nu gaan zij bier brouwen voor de herbouw hiervan.

Terwijl priester Cassian Folsom zich op 30 oktober op de viering van de ochtendmis voorbereidt, wordt Norcia door een aardbeving getroffen. Dat moment staat hem nog helder voor de geest: “De stenen en dakpannen vielen als regen op onze hoofden. Het was een beangstigende ervaring.’ Nadat de stof is opgetrokken, zien hij en de andere monniken dat een groot deel van de stad, inclusief de basiliek in een ruïne is veranderd.

Het epicentrum van deze aardbeving ligt in Norcia. De schade is enorm. 3000 inwoners worden dakloos. De stroom is uitgevallen en de belangrijkste snelweg is onbereikbaar geworden. Sinds 1980 was er niet meer zo’n sterke aardbeving geweest.

Bier
Wonderwel overleeft de brouwerij van de monniken de aardbeving. Vier jaar eerder waren zij met het brouwen van bier begonnen. De vijftien monniken lieten ongeveer 10.000 flessen bier per maand van de band rollen.

De monniken willen hun bier nu onder een nieuw etiket brouwen. De opbrengst is bestemd voor de herbouw van de kerk. Daarmee willen zij iets terugdoen voor de stad. Voordat het zover is, brengen zij hun brouwerij eerst naar een andere, veilige locatie over, waarna de productie kan beginnen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons