Vertrouwen

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

2016 zit er alweer bijna op. En ik waarschuw u vast: dit is een sombere blog. Sorry. Het is u privé hopelijk prima vergaan, maar qua nieuws waren er veel dingen om je zorgen over te maken.

Een paar dingen, van volstrekt verschillende orde: V&D failliet, de aanslagen op vliegveld Zaventem, in Nice en in Berlijn, de Brexit, Trump, de voortgaande strijd in Syrië, de coup in Turkije, en
zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoewel 2016 ook het jaar van Max Verstappen 
was en van de vernieuwde dierentuin in Emmen, overheerste zoals wel vaker het slechte nieuws.


Ik denk dat Jan Terlouw gelijk had toen hij onlangs in De Wereld Draait Door betoogde dat het vertrouwen een beetje weg is. We geloven elkaar niet meer op ons woord. We sluiten contracten in plaats van dat we elkaar de hand schudden. Op sociale media maken velen elkaar voor rotte vis uit.
 Ook in de politiek is het vertrouwen ver te zoeken. Het geschreeuw van Wilders tegen de rechtsstaat en het wederzijdse geschreeuw over racisme, dragen totaal niet bij aan vertrouwen in elkaar. Velen houden hun hart vast over de verkiezingsuitslag van volgend jaar maart. Komt daar iets uit waar je een land mee kunt regeren?


Privé viel ik van de racefiets dit jaar, u weet ervan. Fysiek was ik redelijk snel weer op  de been, maar ik merkte wel dat het even duurde voor het vertrouwen terug was. Het vertrouwen in m’n fiets, het vertrouwen in m’n lijf. Ik fiets nu weer zonder angst langs de plek des onheils, maar echt fijn is het daar nog niet.

Vertrouwen is makkelijk vertrokken. Terugwinnen van vertrouwen kost aanzienlijk meer tijd. Het komt te voet en gaat te paard. Wat moet je doen als je het vertrouwen kwijt bent?

Ruim tweeduizend jaar geleden was God ook het vertrouwen kwijt, het vertrouwen dat wij mensen het zouden rooien. Hij nam een tamelijk radicale beslissing: juist naar de mensen die niet te vertrouwen bleken, stuurde Hij Zijn Zoon. Niet om ons de les te lezen of ons te veroordelen. Maar om ons te dienen. Tot de dood erop volgde. 

Ik hoop en bid dat ik het een beetje kan in 2017. Dat we het een beetje kunnen: ondanks breuken in het vertrouwen tegen elkaar zeggen: ik wil er voor je zijn, ik wil je dienen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons