'Storm': familiefilm over Reformatie

Nederlandse film 500 jaar na Luther

in Mediatips

De familiefilm ‘Storm’ speelt zich af tijdens het begin van de Reformatie. De twaalfjarige Storm moet zijn vader redden van de doodstraf en een brief van Maarten Luther uit handen van de Inquisitie zien te houden. In januari komt deze film in de bioscopen.

De film Storm – Letters van Vuur speelt zich af in de Lage Landen in het jaar 1521. De Inquisitie betrapt drukker Klaas (Yorick van Wageningen) wanneer hij een verboden brief van Maarten Luther wil drukken. Hij wordt tot de brandstapel veroordeeld. Zijn zoon Storm (Davy Gomez) ontsnapt met de drukletters en wordt zo het middelpunt van de jacht op de verboden brief. Met de hulp van het weesmeisje Marieke (Juna de Leeuw) probeert Storm zijn vader te redden van de doodstraf.

Vrijheid
"Het thema van de film is vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof", zegt producent Harro van Staverden tegen het Nederlands Dagblad. "Dat is natuurlijk een ingewikkeld thema voor kinderen en daarom maken we er een spannende familiefilm van, die ook voor hen goed te volgen is." Hoewel het plot van de film fictief is zijn er veel historische elementen in de film te vinden. Zo zijn verschillende personages gebaseerd op historische figuren en zijn sommige scènes gefilmd op historische locaties.

95 stellingen

Het script van de film is gebaseerd op een idee van Refo500. De stichting Refo500 is opgericht naar aanleiding van het 500-jarig jubileum van de Reformatie in 2017. Het is dan 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg spijkerde. Die gebeurtenis leidde de Reformatie in en wordt gezien als de oorsprong van het protestantisme. Refo500 coördineert verschillende evenementen ter gelegenheid van het jubileum en is partner van de film.

Jeugdroman
De film wordt geproduceerd door het team dat ook de films Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen maakte, onder leiding van regisseur Dennis Bots. Het scenario is geschreven door Karen van Holst Pellekaan. Zij bewerkte het filmscenario ook tot een gelijknamige jeugdroman die sinds oktober in de boekhandel ligt.

Gratis voorvertoning
Storm is vanaf 19 januari in de bioscoop te zien. Op 11 januari is er een gratis voorvertoning voor jeugdwerkers, predikanten en catecheten die de film met hun groep willen bezoeken. Ook zijn er werkboekjes voor scholen en een document met verschillende werkvormen voor catechisatiegroepen en jeugdclubs beschikbaar.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons