Stephan Sanders probeerde voor een jaar de kerk uit

"Als mensen het belachelijk vinden dat ik geloof, dan is dat maar zo"

in Geloven

Het geloof was niet aanwezig in het bestaan van schrijver Stephan Sanders. Nadat zijn moeder een aantal jaar geleden overleed, kwam daar langzaam verandering in. Ongeveer een jaar geleden besloot hij een jaartje op proef naar de kerk te gaan. Nu wil hij niet meer zonder. EO-presentator Tijs van den Brink praat met hem in het Radio1-programma Dit is de Dag.

Het geloof was er gewoon niet bij Sanders. Maar alles werd anders na het overlijden van zijn moeder, vertelt hij. "Die uitvaart, dat moet je de katholieken meegeven, dat kunnen ze ontzettend goed. In die tijd heb ik voorzichtig het idee toegelaten dat het geloof niet krankzinnig is".

Kans
Om het een kans te geven besloot hij een jaar geleden om wekelijks naar de kerk te gaan. Vrienden en kennissen waren verrast. "De moedigsten zeggen: wat is dit voor onzin. Anderen zeggen dat ze het nooit achter me gezocht hadden. De meeste mensen zwijgen er fatsoenshalve over. Maar er komen ook mensen naar mij toe die met mij mee willen."

Sanders merkt dat hij steeds laconieker wordt als het gaat om sceptici die hem om een waarom vragen. "Je geloof verantwoorden dat kan eigenlijk niet in woorden. Het mysterie zelf is al heel lastig in woorden te vangen. En om dat mysterie te laten erkennen is helemaal niet te doen. Als mensen het belachelijk vinden dat ik geloof, dan is dat maar zo".

Bijwerking
Opmerkelijke bijwerking van het geloof: je politieke voorkeur verandert. "Ik was vroeger liberaal rechts. En ik moet tot mijn schrik merken dat ik linkser word. Maar bij het CDA trek ik de grens hoor!"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons