Praten tegen een muur bij 'Pauw'

Tijs van den Brink en ds. Paul Visser lichten brieven aan Jeroen Pauw toe

EO-presentator Tijs van den Brink en de Amsterdamse hervormde predikant Paul Visser zaten woensdagavond aan de talksshowtafel van Pauw. De afgelopen weken schreven beiden (los van elkaar) een brief aan Jeroen Pauw, waarin zij kritisch zijn op de religieuze 'onbenulligheid' van de talkshowhost. Met het gesprek schoten ze niet veel op: het eindigde ongeveer waar het begon.

De aanleiding was de uitspraak van Jeroen Pauw in de uitzending van 24 november: "We weten allemaal wel als je je een beetje verdiept dat die boeken verschrikkelijk zijn en die roepen altijd op tot geweld."

Uit het raam
Tijs van den Brink gooide op dat moment figuurlijk "zijn TV uit het raam" omdat deze uitspraak religie in één keer aan de kant schuift. "Op zich klopt het wel hè, wat ik zeg?" stelt Jeroen Pauw als aftrap. Tijs vindt dit veel te simplistisch: "Dat al die boeken altijd oproepen tot geweld en dat we dat allemaal weten. Daar was ik het niet mee eens. Van mij mag je dat vinden..." Pauw: "Het is niet alleen vinden. Het is natuurlijk ook feitelijk voor een gedeelte waar."

Relatie
Er ontspint zich een semantische discussie tussen Tijs en Jeroen of je in zulke algemene termen over de geloven kunt spreken. Volgens Pauw "staat het geweld er toch gewoon in". Tijs: "Ik ga al 40 jaar naar de kerk waar elke week dat boek open gaat. Er heeft nog nooit een oproep tot geweld geklonken. (...) Het gaat erom hoe je je nu verhoudt tot zo'n boek van twee tot drieduizend jaar oud."
"Ik heb vanzelfsprekend ook nooit opgeroepen tot geweld", zegt predikant Paul Visser. "Het eigenlijke van het geloof is een relatie. Dat kun je nooit afdwingen met geweld. De Bijbel gaat veel meer over genade en vergeving dan over geweld."

Tof
D66-leider Alexander Pechtold ziet ook wel de waarde van de heilige boeken in. "Ik ben niet gelovig, maar de Tien Geboden... dat is ongeveer het begin van ons strafrecht: je blijft van andermans vrouw af, je blijft van andermans spullen af, je doodt niet, en nog een paar van dat soort dingen." Tijs bevestigt dat veel van zijn gasten in Adieu God? nog veel waarde hechten aan de Tien Geboden en ook de persoon van Jezus wel 'tof' vinden.
Ds. Paul Visser maakt nog een vergelijking met het voetbal - een spel waar hij niet van houdt en weinig van af weet. "Als ik dan zeg dat het doel van die sport is om tegen schenen te schoppen, is dat op z'n minst een ongenuanceerde visie op waar voetbal om gaat."

Sorry
Jeroen Pauw zet een stap richting de gekwetste gelovigen: "Ik vind ook dat ik wel iets wellevender kan zijn. Ik erger me aan huftergedrag bij anderen. Dus als ik dat bij jullie oproep, dan moet ik me dat aantrekken: sorry." Het is een excuus dat door de brief-schrijvers lijkt te worden gemist. Misschien niet zo verwonderlijk, want erg diep lijkt deze verontschuldiging niet te gaan...
Als het gesprek verschuift naar de Koran en Islamitisch geweld, kan Pauw het niet laten om het gesprek af te sluiten met een uitspraak die niet onderdoet voor de stelling waar het hele gesprek om begonnen was. "Dit zal wel weer gelovigen kwetsen, maar religie is een patriarchaal verzinsel om de samenleving in het gareel te houden, waarbij meestal de vrouw het onderspit delft."

Tekst: KlaasJan Baas

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons