Pauw en moslims

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Ik ontving veel instemming, naar aanleiding van mijn briefje aan Jeroen Pauw. En, voor mij echt verrassend, een uitnodiging van Pauw om samen met dominee Paul Visser bij hem aan tafel te komen uitleggen wat ons had geraakt. Ik vond en vind dat eigenlijk wel heel grootmoedig van Jeroen. Gewoon het gesprek aangaan met mensen die je bekritiseren is ijzersterk.

Ik schrijf deze column net nadat ik van de uitzending ben teruggekomen. Ik vermoed dat veel gasten van talkshows dezelfde ervaring hebben als ik: best tevreden met hoe is gegaan, maar toch ook: ‘Had ik maar dit gezegd, of had ik maar dat gezegd’.

De meeste reacties kreeg ik, althans op twitter, op mijn opmerkingen over de islam. In mijn brief aan Jeroen schreef ik dat ik wel snap dat hij kritisch is op de islam in deze fase van de geschiedenis.
Op die passage in de brief kwam wel wat kritiek. Die zin had ik toch niet nodig om mijn punt te maken, vinden sommigen. Ik denk daar anders over. In het debat over religie is secuur redeneren van belang. Zeggen dat alle heilige boeken alleen maar aanzetten tot geweld, zoals Jeroen deed, is onzin. Maar ontkennen dat er lastige teksten in mijn Bijbel staan, vind ik ook ongeloofwaardig. Die staan er gewoon in, en het is zaak om ons daar rekenschap van te geven en ons ertoe te verhouden.

Daarom vond ik het ook belangrijk in het gesprek bij Pauw helder te maken dat de verschillende religies niet op 1 hoop gegooid moeten worden. Elke godsdienst kent z’n eigen geschiedenis en de islam bevindt zich nu eenmaal in een andere fase dan het christendom.
Ik zeg dat niet om moslims te bashen of mezelf boven moslims te verheffen. Zoals u van mij weet, geloof ik dat wij christenen echt kunnen leren van gesprekken met kerkverlaters zoals ik die voer in AdieuGod? In gesprek gaan met criticasters is niet altijd leuk, maar wel super leerzaam.

Dat geldt wat mij betreft ook voor moslims. Hoe vervelend dat voor individuele moslims die niets kwaads in de zin hebben ook is: ze zullen zich moeten verhouden tot het geweld dat door mensen die zich moslim noemen wordt aangericht. Als je het niet doet, verliest je religie echt aan geloofwaardigheid. 

Tijs van den Brink 

PS. Jeroen Pauw heeft tot mijn vreugde inmiddels toegezegd in AdieuGod? te gast te willen zijn. Volgend voorjaar op uw scherm. Deo volente natuurlijk!

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons