Paul Witteman "jaloers" op gelovigen

VARA bezoekt Kees Kraayenoord in Mozaïek in Veenendaal

in Geloven

Maakt religie gelukkig? In de serie 'Paul Witteman ontdekt het geluk' onderzocht de VARA-presentator afgelopen vrijdag de kerk 'Mozaïek0318' in Veenendaal. Deze jonge gemeente wordt geleid door gospelzanger Kees Kraayenoord, die in de studio aan Paul Witteman uitlegt waarom geloof hem gelukkig maakt.

In deze TV-serie onderzoekt Paul Witteman de 'geluksindustrie': wat kan de moderne mens gelukkig maken? Brengt Yoga levensvervulling, of is het mindfullness? Moeten we misschien vertrouwen op het brein of humor? In de aflevering van afgelopen vrijdag wil Witteman ontdekken of het aanhangen van een religie mensen gelukkig maakt. 

Ellende
Centraal in deze aflevering staat de kerk die geleid wordt door de christelijke zanger Kees Kraayenoord: Mozaïek0318 in Veenendaal. Paul Witteman bezoekt niet alleen de kerkdienst in Veenendaal, ook mag Kees als hoofdgast in de studio aanschuiven. "Mijn gelóóf maakt me gelukkig, ja", antwoordt Kees op de vraag of religie hem geluk brengt. "Ik kan me ook voorstellen dat religie voor heel veel mensen te maken heeft met ongeluk en ellende. Maar voor mij persoonlijk maakt geloof gelukkig." 

Atheïstenkerk
Het onderzoek in dit programma is breder dan één kerk. Zo wordt ook de Sunday Assemblee bezocht, een 'kerk' voor Atheïsten: zonder in God te geloven geniet men wel van gemeenschapsvorming en bijvoorbeeld samen zingen. De vraag is: brengt zo'n kerk hetzelfde geluk als een christelijke gemeente? Deze vragen worden onder anderen aan godsdienstpsychologe Joke van Saane voorgelegd. Klopt het dat gelovigen gezonder zijn, en hoe komt dat?

'Dit is een moment voor Paul Witteman en ik wil heel graag dat-ie Mij leert kennen'

Nick en Simon
Kees krijgt alle ruimte om zijn verhaal te vertellen. De zure toon - die de VARA nog wel eens is verweten - is in dit programma afwezig. Witteman geeft zelfs toe dat hij geraakt is door de dienst in Veenendaal. "Ik ben van Katholieke huize, dus dan is dit een stuk feestelijker dan onze missen. De muziek heeft een hoog Nick en Simon-gehalte - en dat bedoel ik als compliment."
Aan het eind van de uitzending is Paul Witteman nog niet gelovig geworden, maar Kees bidt daar wel voor. "Kijk, ik geloof in wonderen. Dus het zou zomaar kunnen dat de Schepper van hemel en aarde zegt: 'dit is een moment voor Paul Witteman en ik wil heel graag dat-ie Mij leert kennen'."

Jaloers
Witteman vertelt dat de opnames wel wat met hem hebben gedaan. "Ik ging er blanco in. Ik was onder de indruk dat mensen duidelijk vrolijker de kerk uitkomen dan dat ze er in gingen. Toen ik naar huis reed dacht ik: waarom ben ik zo chagrijnig? En ik betrapte mezelf er op dat ik een beetje jaloers was. Die mensen kunnen iets wat ik niet kan. En dat gaat ook niet gebeuren omdat ik niet in een God geloof. In een tijd dat we naar de maan en naar Mars gaan is het onwaarschijnlijk dat je nog in een God gelooft. Dus ik red dat niet, zeg ik je bij deze. Maar ik vind wel dat jullie je best hebben gedaan om het zo ver te schoppen."

Bekijk de aflevering van 'Witteman ontdekt het geluk'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons