Onderzoek: behoudende kerken groeien sneller

Conservatief 'wint' van liberaal

in Christelijk Nieuws

Kerken die de Bijbel letterlijk nemen, groeien harder dan kerken met een liberale inslag. Dat blijkt uit de resultaten van een Canadees onderzoek dat vijf jaar duurde. Het onderzoek was erop gericht te ontdekken wel godsdienstig systeem in protestantse kerken leidt tot de hoogste groei in ledenaantal.

"De onderzoeksresultaten suggereren dat een behoudende protestantse theologie de duidelijke winnaar is," zegt onderzoeksleider professor David Haskell van de Wilfrid Laurier University uit de Canadese stad Waterloo. Hierover schrijft het Reformatorisch Dagblad.

De uitkomst van de studie spreekt eerdere onderzoeken in Amerika en Groot-Brittannië tegen. Theologie was volgens deze onderzoeken geen factor van betekenis bij groei of krimp van de kerk. De resultaten van het Canadese onderzoek dragen volgens de wetenschappers bij aan een nieuw debat over kerkverlating.

De onderzoekers ondervroegen 2225 kerkgangers in de provincie Ontario. Ook spraken ze met 29 kerkleiders en polsten ze 195 kerkelijke gemeenten. Bij de groeiende kerken is twee derde van de leden jonger dan 60 jaar. Bij de krimpende kerken was twee derde van de leden juist ouder dan 60 jaar.

Meer resultaten van de studie verschijnen komende maand in het wetenschappelijke tijdschrift Review of Religious Research.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons