Kerst en pijn – dat gaat toch niet samen?

Het kerstfeest is voor iedereen!

Hoe kan het toch, dat kerst bij uitstek een ‘samen-feest’ is en dat er dan toch mensen zijn die zich eenzaam en verloren voelen?

Wat zou er gebeuren wanneer we juist nu, in deze donkere dagen een lichtje zouden zijn voor hen die geen familie, gezin of vrienden hebben om kerst mee te vieren?

1. Kerst gaat om liefhebben

Jezus kwam om ‘aan armen het goede nieuws te brengen, om verslagen harten hoop te bieden, om gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan geketenden hun bevrijding en om treurenden te troosten’ (Jesaja 61:1-3). En met kerst vieren we het feest van die kleine, tere baby wiens geboorte werd aangekondigd door de engel met: ‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David jullie redder geboren. Hij is de messias, de Heer’ (Lucas 2:10,11).

Jezus is het goede nieuws; Hij kwam om ons Gods liefde te laten zien. En Hij vroeg ons om zijn handen en voeten te zijn. Hij is de grote Kaars, aan wie we allemaal ons kleine lichtje mogen aansteken. Voor wie kun jij een lichtje zijn deze kerst? Op welke manier kun jij Jesaja’s woorden tot uitdrukking laten komen? En ja, ook als je je zelf eenzaam voelt, kun je een lichtje zijn voor een ander, want liefde uitdelen helpt tegen eenzaamheid.

2. Kom laat ons aanbidden

Zingen helpt tegen eenzaamheid, want (mee)zingen maakt vrolijk en geeft nieuwe energie. Zou het daarom zijn dat de engelen zongen bij de geboorte van Jezus: God aanbiddend, Hem lovend en erend…? En hoe vaak hebben de Psalmisten het er niet over dat ze voor God willen zingen? Zoals bijvoorbeeld Psalm 149:1-4 ‘Zing voor de HEER een nieuw lied, roep hem temidden van zijn getrouwen. Laat Israël verheugd zijn over zijn machtige maker, het volk van Sion juichen om zijn koning. Laat zij dansend zijn naam loven, bij lier en tamboerijn voor hem zingen. Ja, de HEER vindt vreugde in zijn volk, hij kroont de vernederden met de zege.’

Voel je je eenzaam? Zoek een aanbiddingsnummer op waar je blij van wordt, zet je luidsprekers lekker hard aan en zing uit volle borst voor je hemelse Vader. Een prachtig lied om naar te luisteren en je te laten bemoedigen: ‘Kom tot de Vader’ Opwekking 599.

3. Een bemoedigende Kerst

Er is weer bijna een jaar voorbij… Waar kun jij God voor danken? We mogen God danken voor het wonder van kerst. Maar er zoveel meer. ‘Tel uw zegeningen’, is een oud, maar prachtig gezegde, want ‘elke morgen schenkt hij nieuwe weldaden’ (Klaagliederen 3:23). Je kunt kijken naar wat je niet hebt, maar er ook voor kiezen om je te richten op alle mooie mensen en dingen die je wel hebt. En ja, soms is dat ontzettend moeilijk…

Want hierbij gaan mijn gedachten en gebeden speciaal uit naar hen die verdriet hebben, die met moeite dankbaar kunnen zijn, omdat ze het afgelopen jaar iemand verloren hebben en de eerste kerst zonder hem of haar moeten vieren.

Voor mij geldt dat ik dit jaar juist ook met kerst stil sta bij het gemis van mijn oude vriend en bergbeklimmer Christiaan, die op 25 december jarig is, maar nu al sinds mei vermist wordt… En daarbij gaan mijn gedachten vooral uit naar Margreet en Pieter en zijn gezin, de moeder en broer van Christiaan. Ken jij iemand die een geliefde verloren heeft afgelopen jaar? Hoe zou jij hem of haar hoop en bemoediging kunnen geven?

Gezegende kerstdagen.

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons