“Ik ben gek dat ik dit aandurf”

Kerkelijk pionier Petra de Nooy zondag bij Andries

in Mediatips

Ze wilde eigenlijk alles worden behalve predikant, maar ging wel theologie studeren. Nu is Petra de Nooy toch predikant, in een probleemwijk in Den Haag. Zondag gaat ze met Andries in gesprek over kerkplanting en de kerk.

Na haar studie theologie krijgt Petra de vraag of ze op een vacature voor pionier in Laak wil solliciteren. “Ik dacht, nou ja, dit is veel te groot. Moet ik hier vanuit het niets beginnen?” Ze gaat toch in gesprek en komt steeds iets verder in het proces. Het blijft aan haar trekken. “Ik denk dat het mijn roeping is. Het is ook mijn eigen drive om er achter te komen wat het betekent om kerk te zijn in deze tijd. Zeker in zo’n wijk, waar de vanzelfsprekendheden weg zijn en de multiculturele samenleving zijn sporen heeft achtergelaten.”

Divers
De Haagse wijk is een hele diverse wijk met meer dan 120 culturen. “Je hebt er ook niet één cultuur die echt de overhand heeft, maar gewoon heel veel verschillende. Iedereen heeft ook een beetje zijn eigen plek in de wijk. Elke cultuur heeft bij wijze van spreken een eigen kapper, supermarkt en uitzendbureau. Alles leeft helemaal langs elkaar heen en ze ontmoeten elkaar nauwelijks.”

In die wijk is geen bestaande kerk, er moet iets volledig nieuws opgezet gaan worden. “Ik ben begonnen met eerst rustig na te denken en te bidden: Ik kan dit sowieso niet helemaal zelf doen. Ga mee, het is ook Uw kerk. En toen ben ik eigenlijk heel veel gaan kennismaken. Wijkpartners, organisaties en mensen in de wijk ontmoeten. Ik ging eerst overal kijken en meedoen, erachter komen wat er gebeurt. Pas na een half jaar begonnen we zelf met activiteiten.”

Bijbeldaten
Petra heeft het zelf eigenlijk nooit over de kerk. “Ik zeg dan ‘Kom naar het multiculinair koken en neem wat lekkers mee.’ Of ik nodig ze uit voor de Voedselbankactie op zaterdag. We hebben een hele brede range aan activiteiten: van Bijbeldaten, waarbij we echt een bijbeltekst centraal stellen en die bespreken met kerkelijke en onkerkelijke mensen, tot dus het multiculinaire koken, wat gaat om de ontmoeting.”

Gevecht
Er zijn ook momenten waarop ze zich afvraagt waarom ze er ooit aan begonnen is. “Ik dacht dan, ik ben toch ook gek geweest dat ik dit heb aangedurfd. En iedere keer als ik dat gevecht aan het voeren was, ging ik terug naar waar ik mee begonnen ben. Het is Gods kerk, als Hij dat wil bouwen dan mag Hij mij gebruiken. Uit mezelf gaat het niet komen. En wat me dan vaak hielp, was een tekst uit Johannes, waarin God zegt: ‘Heb elkaar lief zoals Ik jullie heb liefgehad’. En dat is wat God van ons vraagt. De mensen die op je pad komen liefhebben zoals Hij ons liefgehad heeft. En als je dat doet, wordt dat ook gezegend.”

Bekijk de rest van wat Petra te vertellen heeft in de uitzending van Andries (zondagavond 4 december, 00.05 op NPO2):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons