Hoe help ik mijn dochter Bijbellezen?

Tips van Corjan Matsinger, Jongerenwerker

Volgens mijn dochter leest ze met pieken en dalen in de Bijbel. Maar ik heb de indruk dat het dal nu wel erg lang duurt. Berichtjes lezen op haar telefoon is geen enkele moeite, maar dit belangrijke boek openslaan... Terwijl ik zo graag zou zien dat zij ook ervaart dat de Bijbel antwoorden heeft op vragen waar zij over nadenkt. Hoe help ik haar met Bijbellezen?

Vraagt iemand mij een medische encyclopedie te lezen, dan zie ik daar persoonlijk wat tegen op. Het is ongeveer het gevoel dat veel tieners krijgen als jij ze vraagt of ze de Bijbel lezen. Het is voor hen een enorm (vreemd) boekwerk. Ze hebben geen idee waar ze moeten beginnen of waar dat ene verhaal staat dat ze weleens hebben gehoord in de kerk, thuis of op de basisschool. Leerde onze generatie nog de volgorde van de Bijbelboeken, ook dat is passé. Veel tieners worstelen zelfs met de hoofdstuk-opbouw. Als je ze vraagt één tekst op te zoeken, ben je al snel tien minuten verder – als het al lukt!

Succeservaringen
Bovenstaande laat vooral zien dat het belangrijk is het Bijbellezen te doseren en tieners erbij te helpen. Ga na welke verhalen tieners aanspreken en begin daarmee. Moedig ze aan om met jou – of een vriend(in) – elke week een hoofdstuk te lezen. Vervolgens bespreken ze samen wat hun opvalt. Twee eenvoudige vragen die ze zichzelf kunnen stellen en met elkaar kunnen bespreken:
• Wat zegt dit gedeelte over God?
• Wat betekent dit voor mij?

Zeker als tieners beginnen met korte Bijbelboeken, kun je zo succeservaringen krijgen: ‘Dat hele boek heb ik uit!’

Creatieve manieren
Jij als ouder bent een levende Bijbel. Dus wees open over hoe jij met de Bijbel bezig bent, en organiseer momenten waarop je dat ook als gezin doet. Zorg dat je creatieve manieren inzet. Een boek als Colour your faith geeft meer dan honderd manieren om met de Bijbel aan de slag te gaan, zonder dat het saai wordt. Je krijgt mooie gesprekken als je je bijvoorbeeld voorstelt dat je Jona gaat interviewen: ‘Bedoelt God ook dat Jona uiteindelijk vervelender is dan die mensen in de stad?’ en: ‘Als Jona toch dood wilde, waarom ging hij dan buiten de stad zitten? Had hij dan niet beter in de stad kunnen blijven?’

Organiseer doe-acties
Bezig zijn met de Bijbel kan op zo veel manieren, dat het zeker niet saai hoeft te zijn. Organiseer regelmatig doe-acties, die je bij de uitvoering expliciet koppelt aan opdrachten uit de Bijbel: goed doen, een petitie tekenen die recht doen stimuleert, een kaart sturen naar de vervolgde kerk, de minste zijn in vriendschappen, tijdens een wandeling in de natuur proberen meer van Gods creativiteit of variatie te ontdekken, enzovoort. Dat is een uitdaging om voor te leven, maar ook om samen te doen. Wij zijn de levende brief.

Tips:

* Gebruik eens andere vormen waarin de Bijbel op te merken is: worship, of christelijke websites als BEAM of Huis van Belle waar rolmodellen het geloof voorleven.
* Wijs jongeren op gratis apps als Bijbelapp Treinreflecties, Bijbel-fit, Remind your faith.
* Sommige Bijbels bestaan als luisterboek, denk bijvoorbeeld aan de Straatbijbel-app.
* Experimenteer eens met verschillende Bijbelvertalingen. Onze tienerzoon was enthousiast over de MangaMessiah.
* Bekijk met elkaar films over Bijbelverhalen. Neem de tijd voor een (animatie)film als The Prince of Egypt of een serie zoals De Rooie Draad.

Bron: EO Visie - Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons