Hiphopgroep maakt single voor Compassion

'Loop niet weg voor deze thema's'

in Mediatips

Speciaal voor Compassion lanceerde hiphopgroep Damascus vorige week de single ‘Wie Ziet Mij?’. In het nummer beschrijven de ambassadeurs de kloof tussen kinderen in armoede en onszelf in het rijke Westen. “Hoe komt het dat we er vaak zo nonchalant mee omgaan?”

“Compassion en Damascus: in het begin vonden we dat zelf best een spannende combinatie. Toen de christelijke kindsponsororganisatie Compassion ons vroeg of we ambassadeur wilden worden, antwoordden wij dat we graag ons steentje bijdragen, maar dan wel op een manier die bij ons past,” vertelt rapper Matthijs Hemink (MaddoC). Samen met rappers Martin Edens (Martee) en Frans Petersen (Frenzy) en zangeres Eline Edens vormt hij hiphopgroep Damascus.

'Geef geld met je hart'

Nonchalant
“Wij staan bekend om onze eerlijke, herkenbare teksten die dicht bij onszelf staan,” zegt Matthijs. Daar bleek ook bij Compassion alle ruimte voor te zijn en zo ontstond het idee voor ‘Wie Ziet Mij?’. “In het nummer beschrijven we hoe wij worstelen met vragen die iedereen herkent. Hoe komt het dat we zo vaak nonchalant omgaan met thema’s als armoede en kinderen die op de vlucht zijn?”

Wat is de boodschap van het nummer?
“In het laatste vers zingt Martin over de hypocriete houding die we makkelijk aannemen. Over goede doelen zeggen we al snel dat geld geven geen zin heeft, omdat het toch niet zou aankomen op de juiste plek. Of we doneren nu eenmaal omdat we zelf genoeg hebben, maar staan er geen seconde bij stil wat er werkelijk aan de hand is. Martin sluit af met de zin: ‘Geef geld met je hart, of geef helemaal niet.’ Dat is nogal boud gesteld natuurlijk, maar het is voor ons wel de kern. Onze missie is geslaagd als iemand niet wegloopt voor deze thema's, maar ervoor kiest om er bewust aandacht aan te besteden."

Nieuw album
In januari gaat Damascus met Compassion op reis om een aantal projecten te bezoeken. Ondertussen werkt de hiphopgroep aan het derde album ‘Nieuwe Ronde Nieuwe Kansen’. Matthijs: “Meer dan de helft van de liedjes is inmiddels klaar, waaronder een bijzonder nummer met zangeres Kinga Bán en een mooi lied met Reyer.” De plaat verschijnt komend voorjaar.

Tekst: Femke Taale

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons