Goededoelenstatus stichting Noorse Broeders afgepakt

Belastingdienst trekt ANBI-status stichting in

in Christelijk Nieuws

De sektarische geloofsgemeenschap Noorse Broeders heeft de stichting Hippo Mundo Charity gebruikt om belasting te ontwijken. De Belastingdienst heeft nu de goededoelenstatus van de stichting ingetrokken.

De stichting Hippo Mundo Charity had de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze biedt een aantal fiscale voordelen, zoals giftenaftrek voor donateurs en een vrijstelling van vennootschapsbelasting. De Nederlandse afdeling van de Noorse Broeders gebruikte de stichting om zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen. Dat meldde het NRC in november.

Verboden
In het najaar van 2014 werd al geconcludeerd dat Hippo Mundo Charity niet voldoet aan de voorwaarden voor een ANBI-status. Instellingen met een dergelijke status mogen geen winst boeken. Dat deed de stichting toch, als aandeelhouder van bedrijven over de hele wereld. Ook verstrekte de stichting voor miljoenen euro’s aan leningen. Dat zijn verboden ‘bancaire activiteiten’.

Nu de ANBI-status officieel is ingetrokken, kunnen giften aan de stichting niet meer worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Ook kan de Belastingdienst, met terugwerkende kracht tot januari 2010, belastingvoordelen van de stichting en haar donateurs terug eisen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons