Duitse discussie over benaming van christelijke feesten

Moslimleider vindt deze ontwikkeling ‘beschamend’.

in Geloven

In Duitsland worden van tijd tot tijd pogingen gedaan om christelijke feesten en tradities van een andere naam te voorzien. Moslims zouden dat ook willen. De werkelijkheid ligt anders.

Enige tijd geleden stelde Rüdiger Sagel, politicus van de Duitse partij Die Linke, voor om de naam van Sint Maarten in te wisselen voor het “Zon-, Maan- en Sterrenfeest”.  In Solingen bestaat veel discussie over de benaming van de “Kerstverlichting” in de stad. In plaats hiervan zou deze versiering “Winterlicht” genoemd moeten worden. De exploitant van een Kerstmarkt in Berlijn stelde twee jaar geleden voor om niet meer over de “Kerstmarkt” te spreken, maar om deze voortaan ‘Wintermarkt’ te noemen. Sommigen zijn bang dat niet-christen zich aan de christelijke benamingen storen. Ook moslims zouden het daar mee eens zijn.

Tegengeluid
Aiman Mazyek, voorzitter van de Centrale Raad van Moslims in Duitsland heeft zich nu ook in deze discussie gemengd. Hij is het niet eens met de naamswijzigingen en vindt de discussie beschamend. ‘Moslims storen zich helemaal niet aan de Advent- en Kerstmarkten. Integendeel! Het herinnert moslims aan Jezus, die als profeet een heel eervolle positie binnen de islam inneemt.’ Ook de suggestie om Sint Maarten een andere naam te geven vindt geen weerklank bij hem: ‘Sint Maarten was iemand die veel uitgedeeld heeft. Dat is een waarde die wij met christenen delen. Die naam moet zo blijven.’ Het stoort hem dat moslims ongevraagd in dit soort discussies betrokken worden. 

Hij wil niet alles afschaffen, maar benadrukt liever de overeenkomsten tussen christenen en moslims: ‘Met Kerst doen moslims veel van wat anderen ook doen: het is een tijd van reflectie en een manier om je op het nieuwe jaar voor te bereiden, Het is een tijd om weer op adem te komen en om stil te staan waar het godsdienstig eigenlijk over gaat.’  

Bron: livenet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons