“Draag altijd je onzichtbare kroon”

3 tips om jezelf te leren waarderen

in Mediatips

Twijfel jij ook wel eens aan je eigenwaarde of ben je soms onzeker? Heb je een dochter die zichzelf vaak met anderen vergelijkt? Dan heb je hier misschien iets aan. Eline Visscher schreef een boek voor tienermeiden met 50 tips om te ervaren hoe waardevol je bent.

In het voorwoord schrijft Eline: “Met de praktische tips in dit boek kan je zelf aan de slag gaan en dringt het hopelijk tot je slimme hoofdje door dat je waardevol bent. En dat God een prachtige bedoeling met je heeft.” En dat is precies wat ze met dit kleurrijke boekje doet. Ze geeft mooie, concrete tips om positiever naar jezelf te (leren) kijken en een betere relatie met God te krijgen.

Bij elke tip heeft Eline een korte tekst met een persoonlijk verhaal of anekdote, vaak onderbouwd met bijbelteksten, en geeft ze voorbeelden hoe ze dat zelf toepast(e).

Hier zijn drie van de tips die Eline in haar boekje geeft:

Je bent Zijn geliefde dochter en zo mag je je ook voelen.

1. Koop een mooie oogschaduw en doe ‘m op naar school
In Genesis kun je lezen dat God de mens schiep naar Zijn evenbeeld. Dat betekent dus dat wij als mensen eigenschappen van God hebben gekregen. In Psalm 8 lees je ook dat wij ‘bijna een god’ zijn gemaakt en ‘gekroond met glans en glorie’. Toch voel je je misschien lang niet altijd zo. Als je in de spiegel kijkt, kun je vaak zo wat dingen opnoemen die je liever anders zou zien.

Iets verderop in Genesis lees je over de zondeval. We dachten het toen zelf beter te weten en vertrouwden niet meer volledig op God. Toch ziet God ons, ondanks ons falen, niet als een mislukking. Hij heeft zijn eigen Zoon gegeven om de straf te dragen die wij verdienen. Ook al ben je niet altijd happy met jezelf, voor God ben je het mooiste dat Hij heeft. Hij heeft je met glans en glorie gekroond.

Je bent Zijn geliefde dochter en zo mag je je ook voelen. Koop eens de mooiste oogschaduw die je kan vinden en plak daar een zelfgemaakt labeltje op: ‘Kroon van Glans & Glorie’. Nu wordt je elke keer als je die oogschaduw opdoet, daaraan herinnerd. Doe ‘m ook eens op naar school!

Extra: vind jouw perfecte oogschaduw. Aan de hand van de kleurencirkel kun je kijken welke oogschaduw het beste bij de kleur van je ogen past.

Noem zoveel mogelijk getallen achter de komma van pi op. 

2. Leer hoe je een Rubiks-kubus oplost
Het is altijd leuk als je iets kan dat voor de meeste mensen ongewoon is. Eline kan op d’r vingers fluiten, in het Hongaars tot tien tellen en wint elke spelletje Halli Galli. Zelf zit ze met open mond te kijken wanneer iemand even in record-tempo een Rubiks-kubus oplost. Er zijn genoeg filmpjes van te vinden op Youtube. Zelfs mensen die het geblinddoekt kunnen.

Je hoeft niet per se een wereldrecord te vestigen, hoewel je het altijd mag proberen. Maar het voelt wel goed om iets ‘bijzonders’ te kunnen. God heeft iedereen uniek geschapen, ieder met z’n eigen karakter en talenten. Ontdek waar je goed in bent en ervaar hoe leuk dat is. Misschien is het iets groots waar je je beroep van kunt maken, zoals mensen verzorgen, verhalen schrijven of koken. Of juist iets kleins, zoals het oplossen van een Rubiks-kubus of foutloos nagels lakken.

Extra: Geen Rubiks-kubus voor jou? Dan kun je misschien zelf ijs maken, een appel schillen in één schil, de handstand doen (tegen de muur), van iedereen in je omgeving weten wanneer ‘ie jarig is of zoveel mogelijk getallen achter de komma van pi opnoemen. En bedenk: oefening baart kunst!

Waar twee of meer mensen in Gods naam bij elkaar zijn, is hij in het midden. Ook digitaal.

3. Start een appgroep ‘God’
Een huisgenootje van Eline heeft met een paar anderen een appgroep die ‘God’ heet. In die groep praten ze niet met elkaar, ze delen alleen foto’s artikelen, filmpjes en andere mooie ervaringen die met God en het geloof te maken hebben.

Om te groeien in het geloof heb je elkaar nodig. Andere christenen kunnen je inspireren, meer duidelijkheid geven of juist uitdagen ergens over na te denken. Dat kan in een Bijbelstudiegroep, op een kring of een koor. God belooft namelijk dat waar twee of meer mensen in Zijn Naam bij elkaar zijn, Hij in hun midden is. En waarom zou dat niet voor de digitale wereld gelden?

Zoek eens iemand in je omgeving met wie je zo’n appgroep zou willen starten. Het is wel belangrijk dat je alleen dingen plaatst die over God en het geloof gaan. Probeer niet op elkaars berichten te reageren, dan wordt het snel een gezellig gesprek en mist de groep zijn doel.

Boekgegevens:
Titel: Jij bent mooi! - 50 tips om te ervaren hoe waardevol je bent
Schrijver: Eline Visscher
Uitgever: Buijten & Schipperheijn

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons