Christenen in India ‘te bang om Kerst te vieren’

Zingen kerstliederen beantwoord met knuppels

in Geloven

Veel christenen in India zijn dit jaar te bang om Kerst te vieren. In deze adventstijd hebben radicale hindoes op diverse plekken christenen – onder wie vrouwen en kinderen – aangevallen omdat ze kerstliederen zongen. In één geval werden daarbij houten knuppels gebruikt.

De organisatie International Christian Concern (ICC) stelt dat bij een van deze aanvallen, in het dorp Sarangi (Madhya Pradesh, centraal-India) een groep van 25 hindoeradicalen een woning binnenviel, waar dertig christenen kerstliederen zongen. De christenen werden naar buiten gesleept en in elkaar gelagen.

Houten knuppels
Naar verluidt werden zij ervan beschuldigd hindoes onder dwang te hebben bekeerd tot het christelijk geloof. Vier voorgangers werden op grond van diezelfde beschuldiging gearresteerd. Een plaatselijke predikant vertelde ICC dat christenen in deze omgeving hierdoor “te bang zijn om Kerst te vieren”.
In een andere dorp, Tikirya in de noordwestelijke deelstaat Rajasthan, werden nog eens twintig christenen in elkaar geslagen door met houten knuppels bewapende radicale hindoes. De lokale priester Stephen Rawat, die zware verwondingen opliep, zegt dat christenen doelwit zijn vanwege hun geloof. “Ik heb geen vijanden,” verklaart hij, “ik ben in elkaar geslagen vanwege mijn christelijke geloof.”

'Ik ben in elkaar geslagen vanwege mijn christelijke geloof'

Vrouwen en kinderen
Tegenover het katholieke nieuwsagentschap Crux verklaarde Rawat dat de groep christenen, onder wie vrouwen en kinderen, kerstliederen zong en dat dit de woede wekte van hindoeradicalen. “Terwijl de kinderen halsoverkop een veilig heenkomen zochten, werden de mannen en vrouwen geslagen op hun handen, benen en ruggen.” Dit gebeurde onder het slaken van de kreet “Bharat Mata ki Jai”: ‘Overwinning aan Moeder India.’

Groeiend hindoeïstisch extremisme
Op de jaarlijkse ranglijst van Open Doors bekleedt India, dat meer dan 1,3 miljard inwoners telt, dit jaar de 17e plaats. Het aantal christenen wordt door Open Doors geschat op ruim 63 miljoen. De organisatie wijst erop dat hun situatie verder verslechterd is sinds de hindoeïstische Bharatiya Janata Partij (BJP) aan de macht is. “Dit geeft het groeiende hindoeïstisch extremisme een extra steun in de rug. Radicale hindoes worden steeds feller en gewelddadiger in hun acties om andere religies uit de publieke samenleving te bannen. De regering weigert tegen hen op te treden.”

Beeld: Wikimedia.org

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons