"Christen net zo schuldig aan geweld als moslim"

Manifest voor een christendom zonder moslimhaat

in Christelijk Nieuws

Theologen Janneke Stegeman en Alain Verheij presenteerden dinsdag hun manifest voor een christendom zonder moslimhaat. Ze maken zich zorgen over de manier waarop de joods-christelijke traditie wordt gebruikt om de islam in een hoekje te drukken, zeker in aanloop naar de verkiezingen. In Dit is de Dag praten ze erover met Tijs van de Brink en Gert-Jan Segers.

Zoals het er nu voorstaat is de grootste partij in de peilingen de PVV. Die partij wil Nederland de-islamiseren en alle Nederlandse moslims hun grondrechten ontnemen. Tegelijkertijd laten steeds meer christenen zich kritisch uit over de islam. “Dat wat ontbreekt is een zelfkritische blik op onze eigen christelijke traditie,” zo zegt Janneke Stegeman in Dit is de Dag van dinsdag 13 december.

Pauw
In de uitzending van Pauw vorige week kreeg Tijs de kans zich te verdedigen tegen de generalisatie van Pauw over de oproep van geweld die altijd zou doorklinken in religieuze boeken. “Maar vervolgens,” geeft Janneke Stegeman aan, “grijp je direct je kans om de moslima van alles in haar schoenen te schuiven.”

Dat is precies een voorbeeld van hoe het christendom toch altijd net buiten schot blijft in het hedendaagse debat over geloof, schrijven ze in het manifest. Een kritisch gesprek over de Bijbel verzandt in een gezamenlijke aanval van christenen en seculieren op de, moedige, excuus-moslim. De samenleving, die zich graag seculier noemt, schermt steeds vaker met haar joods-christelijke wortels als stok om de moslims mee te slaan. En dat is een gevaarlijke mythe.

Onschuldig
Die joods-christelijke traditie is namelijk niet zo onschuldig als we nu doen lijken, laten Verheij en Stegeman zien. Het antisemitisme waar we moslims op wijzen, is oorspronkelijk een Germaans-christelijke uitvinding en hebben wij ons in het verleden ook schuldig aan gemaakt.

En wie de islam gewelddadigheid verwijt, moet zich maar eens verdiepen in de westerse, christelijke, geschiedenis van kolonialisme. Die geschiedenis is nog niet afgelopen. Nog steeds is er westerse inmenging in bijvoorbeeld Irak en Afghanistan. De doden die daar vallen door de bombardementen komen op het conto van de christelijke beschaving.

Mythe
Daarom is volgens de twee het grootste gevaar voor de post-seculiere samenleving niet de Islam, maar Wilders’ mythe van een roemrijke en schuldloze joods-christelijk-humanistische geschiedenis. Je redt de samenleving niet door deze onschuldig te verklaren. Het is juist belangrijk om met een kritische blik te blijven kijken. Het geloof is te waardevol om het te laten misbruiken voor het legitimeren van haat.

Macht
Het manifest is met name bedoeld om zorgen te uiten over de macht die nu bij de PVV ligt en de bedreiging vanuit die partij voor de grondrechten. Alain Verheij geeft aan: “Wij vinden het een hele enge ontwikkeling. Dit is de vrijheid van godsdienst die wordt aangetast, een schending van de grondrechten. En als medegelovigen zeggen wij daarom ‘Ga naast die moslim staan’.”

Uiteindelijk hopen Stegeman en Verheij vooral dat “hier een beweging van solidariteit van christenen voor moslims uit voorkomt. En ook een andere verkiezingsuitslag dan degene die we nu lijken te krijgen.”

Wil je het hele manifest lezen? Dat kan hier. En hier is het fragment uit Dit is de Dag terug te luisteren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons