Brownie Dutch: 'Jezus is een vaderfiguur voor mij'

De zanger doet mee aan 'Kerstfeest op de Dam'

Op school was hij te verlegen om mee te doen met de kerstuitvoering. Deze Kerst krijgt zanger en producer Brownie Dutch een herkansing en zingt hij tijdens ‘Kerstfeest op de Dam’. Niet omdat hij nu wel graag in de spotlights staat, maar omdat hij mensen wil helpen en inspireren met muziek. “Het voelt alsof ik een missie van God heb."

Het is maandagmiddag en het gure herfstweer maakt van Amsterdam een grauwe zwart-witfilm. Uit het massieve wolkendek blijft onophoudelijk regen vallen en de wind blaast donkergrijze golven in het IJ. Voetgangers en fietsers die op de oever in Amsterdam-Noord wachten op de veerpont, duiken dieper weg in hun jassen.

Zonnebril
Vanaf een parkeerplaats wandelt muzikant Brownie Dutch (30) naar het eetcafé waar we hebben afgesproken voor dit interview. Hij draagt een pak en stropdas met kerstmotief. In zijn hand heeft de artiest uit Almere de zonnebril die hij niet veel later voor de rest van de middag op zijn neus schuift. “Waarom ik altijd een zonnebril draag, is de vraag die mij het meest gesteld wordt,” vertelt hij aan een tafeltje bij het raam. “Het antwoord is simpel: ik houd er gewoon van. Ik zie het niet als iets waarmee ik wil opvallen. Je moet jezelf zijn. Dit is mijn sieraad, zoals een ketting of een muts dat voor anderen is.”

'Ik hoef niet populair of bekend te zijn'

Te verlegen
“Kerst betekent voor mij: samenzijn en mensen helpen die het minder hebben,” zegt Brownie, voordat hij een cappuccino bestelt. “Het liefst wilde ik vroeger ook zingen in kerstuitvoeringen op school, maar ik durfde niet. Te verlegen. Ik was een rustig kind dat veel nadacht en analyseerde wat er in de wereld gebeurde. In de les tekende ik vaak of ik drumde met mijn vingers op tafel. Daar waren de leerkrachten uiteraard niet blij mee.”

Rappen
Op de middelbare school kon Brownie zijn liefde voor muziek niet langer negeren. In die tijd werd rapmuziek langzaam populair in Nederland. Een genre waarvan hij dacht: dit kan ik ook. “Rappen is een soort van praten in een ritme terwijl je rijmt. Dat was voor mij makkelijker dan zingen. Bij zang moet je je ziel laten spreken, gevoel overbrengen. Daar was ik als jonge gast nog niet klaar voor.”

‘Ik moest wel’
Samen met een paar vrienden maakte Brownie op zolder een cd met rapnummers die ze op school lieten horen. Daar werd zo goed op gereageerd, dat ze mochten optreden. Hoewel hij ontzettend zenuwachtig was, stapte Brownie dit keer ‘gewoon’ het podium op. “Ik moest wel, want ik wilde groeien,” zegt hij daarover. “Na een tijdje besloten we een nummer op te nemen met een zangrefrein. Omdat de anderen helemaal niet konden zingen, heb ik dat stukje ingezongen. Ook dat was niet makkelijk. Niemand mocht in de kamer zijn toen ik ging opnemen. Het resultaat werd zo lekker ontvangen dat ik dacht: dit wil ik gaan doen.”

Brownie nam gitaar-, piano-, zang- én saxofoonles, en volgde een opleiding voor producer aan de Herman Brood Academie. “In het tweede studiejaar belde rapper Ali B mij opeens op en vroeg of ik voor hem wilde werken. Sindsdien hebben we veel samen gedaan.”

'Niemand mocht in de kamer zijn'

Na die vliegende start lijkt het alsof het je op carrièregebied alleen maar voor de wind gaat.
“Zeker. Het ging ontzettend snel. Het ene moment zat ik op zolder met mijn dj-set en minidisc-recorder te klooien en het volgende moment kwam ik op televisie. Ik deed mee aan een theatertour en speelde voor duizenden mensen bij grote shows. Ik denk dat ik destijds nog niet ready was, maar dat vond ik niet erg. Ik kreeg snel meer ervaring en werd daardoor steeds beter.”

Missie van God
Als zanger staat Brownie zelf in het middelpunt, maar hij werkt ook achter de schermen als producer en coach van andere artiesten. Op de vraag wat hij het liefst doet, antwoordt hij zonder twijfelen: “Dat laatste. Ik hoef niet populair of bekend te zijn, dat vind ik niet leuk.”

Waarom blijf je dan niet op de achtergrond?
“Het voelt alsof ik een missie van God heb. Ik heb een soloalbum gemaakt dat begin volgend jaar uitkomt. Mijn liedjes zijn vaak gebaseerd op Bijbelverhalen. Ik gebruik geen letterlijke teksten, maar metaforen om dezelfde boodschap te vertellen. Neem bijvoorbeeld mijn single ‘Stupid kind of lover’. Dit nummer is geïnspireerd door het verhaal van Adam en Eva. Zij nam een hap van de appel terwijl dit niet mocht. De boodschap die ik daaruit haal, is: mensen maken fouten, maar je moet elkaar vergeven.”

Je missie is mensen inspireren met jouw muziek?
“Inspireren en helpen, ja. Als iemand zich down voelt, hoop ik dat hij of zij naar mijn muziek luistert en weer vrolijk wordt. Dat is voor mij ook een van de redenen om mee te doen aan ‘Kerstfeest op de Dam’. Dat ik daarvoor in het middelpunt moet staan, hoort bij het artiestenleven.”

Eenzaam jongetje
“Het geloof speelt al sinds mijn kindertijd een grote rol in mijn leven,” vertelt Brownie. Hij denkt lang na over zijn woorden terwijl hij herinneringen ophaalt. “Ik ben niet gelovig opgevoed, maar vanaf mijn 4e weet ik dat er meer moet zijn.” Hoe die overtuiging bij hem opkwam, kan Brownie niet verklaren. “Ik ging wel naar een christelijke school, maar het geloof hield me daarvoor al bezig. Ik kreeg een kinderbijbel en las daar veel uit. Het leek alsof ik direct begreep waar de verhalen om draaiden.”

Nooit alleen
Omdat de twee broertjes van Brownie veel jonger zijn, groeide hij praktisch op als enig kind. “Ik denk dat mensen daardoor aan de buitenkant een eenzaam jongetje zagen, maar dankzij het geloof voelde ik me nooit alleen. Mijn vader verdween al vroeg uit beeld, dus ik groeide op zonder hem. Jezus werd een soort vaderfiguur voor me. Daar haalde ik veel kracht uit. En nog steeds. Ik probeer te leven zoals Jezus dat deed.”

'Ik probeer te leven zoals Jezus'

Niet verdiend
Over het gemis van zijn vader wil Brownie verder niet veel kwijt. “Wat ik het meest miste, waren de simpele dingen. Hoe je jezelf moet scheren, hoe je met meisjes omgaat, hoe je zaken doet. Gewoon hoe je een man moet zijn, zeg maar. Dus daar nam ik Jezus als voorbeeld voor.” Vanaf zijn 8e ging Brownie af en toe met een klasgenootje mee naar de Maranathakerk in Amsterdam. “Mijn moeder vond het geen probleem. Ze zag het als iets goeds. Zelf vond ik het ook leuk.”

In zijn jeugd maakte Brownie naar eigen zeggen veel dingen mee die hij niet kan verklaren, maar een voorbeeld van zo’n wonder kan hij nu niet meer geven. Hij is even stil en denkt na. “Nou ja, kijk eens naar mijn carrière. Ik vind dat ik niet alles heb verdiend van de dingen die ik heb bereikt. Er zijn mensen met veel meer talent dan ik, maar toch ben ik verder dan zij. Ik denk dat dit komt omdat ik Gods pad volg.”

Bewijs
In 2013 won Brownie De Grote Bijbelquiz. Dit beschouwt hij als zijn mooiste prijs. “Hoewel ik eigenlijk geen rapper ben, zien mensen mij wel zo,” zegt Brownie. Hij haalt zijn schouders op: “Dat maakt niet uit, maar rappers staan er meestal niet fraai op. Ze rappen over geld, drugs, bitches en weet ik veel wat. Ik vind het belangrijk dat jongeren ook een voorbeeld hebben van iemand die gelovig is en positief in het leven staat. Wanneer ik dan de Bijbelquiz win, helpt dat.”

Je hebt veel Bijbelkennis nodig om die quiz te winnen.
“Ik had me goed voorbereid door een dvd-set te kijken over alle Bijbelboeken en door wat gedeeltes te lezen. En ik moet bekennen dat ik niet álle vragen goed had, hoor…”

Heb je een favoriete tekst?
“Het boek Openbaring is voor mij een bewijs dat de Bijbel echt waar is. De dingen die daarin staan voorspeld, zie ik in de wereld gebeuren. Bijna iedereen is op zichzelf gericht, alles draait om geld. Dus als ik met mensen praat die er een beetje doorheen zitten, zeg ik: ‘Check maar, het staat hier precies.’ Mensen willen altijd bewijs hebben voordat ze iets geloven. Dat probeer ik ze op deze manier te geven. Er komt een nieuwe wereld, daar geloof ik in.”

Invloed uitoefenen
In het rap- en muziekwereldje waarin Brownie werkt, is geloven eerder uitzondering dan regel. Toch besloot hij afgelopen zomer in televisieprogramma Beste Zangers te getuigen van zijn geloof. “Daar heb ik vooraf wel even over nagedacht, want mensen plaatsen je snel in een hokje.” Toch vond Brownie het belangrijk, omdat er volgens hem te veel negativiteit is. “De muziek die nu populair is en op de radio gedraaid wordt, gaat over slechte zaken.”

Sommige artiesten die deze nummers maken, zijn jouw collega’s. Hoe ga je daarmee om?
“Als ze met mij werken, wil ik laten zien dat het anders kan. De een accepteert dat, de ander niet. Als ik bijvoorbeeld een bepaald woord uit de tekst wil hebben, doen ze dat alleen als ik met een betere suggestie kom. Zo probeer ik mijn invloed op de industrie uit te oefenen. Dat hoort bij mijn missie.”

'Laat je niet gek maken'

‘Denk goed na’
“Laat je niet gek maken door wat er om je heen gebeurt of door wat je in het nieuws ziet.” Dat is de les die Brownie jongeren wil meegeven. “Ik weet uit ervaring dat de media berichten makkelijk verdraaien. Mensen checken bovendien niet of dingen die gezegd worden wel waar zijn. Dus denk goed na. Je hebt hersenen gekregen van God. Gebruik ze. Lees voor jezelf uit de Bijbel. Als je bezig bent met het geloof, ga je steeds meer snappen en komen er goede dingen op je pad. Als je iets wilt betekenen op de wereld of als je wilt dat je leven nut heeft, moet je íéts doen.”

Oorbellen
Zelf laat Brownie zich in ieder geval niet snel gek maken. Over het algemeen is hij best nuchter, of zoals hij zelf zegt: down to earth. “Ik denk na voordat ik dingen zeg of doe. Beslissingen maak ik niet zomaar. Dat vind ik belangrijk.” Een van de pijnlijke keuzes die Brownie in zijn leven heeft gemaakt, is afstand nemen van de kerk. “Kerkgemeenschappen oordelen te veel,” vindt hij. Daar zit de zanger niet op te wachten. “Ik vind dat ze dat aan God moeten overlaten. Een pastor zei dat ik mijn oorbellen moest uitdoen in de kerk. Dat vond ik onzin. Ik kwam op mijn mooist naar de kerk, nota bene in driedelig pak, en dan ging hij zeuren over oorbellen. In discussies kreeg ik bovendien nooit de antwoorden die ik zocht. Het maakte me niet boos, maar wel teleurgesteld. Na een tijdje dacht ik: laat maar. Ik wil gewoon mezelf kunnen zijn. ”

Toch is het niet in alle kerken zo…
“Tja. Ik volg de dienst nu liever via internet. Mensen verwachten trouwens ook meer van je wanneer je als BN’er lid bent van een kerk.”

'Ik wil mezelf kunnen zijn'

Huilen
Op lastige, en trouwens ook op mooie momenten is het gospelmuziek die Brownie inspireert. “Black gospel is de muziekstijl waarin bijna alle andere stromingen hun oorsprong vinden. Zelfs in de hedendaagse pop komen gospelakkoorden en -zanglijnen terug. Zo merk je dat gospel veel muzikanten tot op de dag van vandaag blijft inspireren.”

Brownie luistert graag r&b, soul en jazz, maar alleen gospel weet hem écht te raken. “Bij nummers van zanger Smokie Norful kan ik huilen, zo erg voel ik met hem mee. Bij gospel lijkt het vaak alsof de tekst over jou gaat, terwijl de artiesten je niet kennen. Ze weten niet wie je bent, waar je mee zit of waar je vandaan komt, maar komen wel bij je binnen.”

Zou je niet zelf een gospelplaat willen maken?
“Eigenlijk is mijn nieuwe album een gospelalbum, alleen niet zo expliciet. In plaats van ‘God’ gebruik ik ‘love’, maar de boodschap is hetzelfde. Dat hoop ik tenminste. Ja, ik hoop echt dat mijn teksten mensen aanspreken die het moeilijk hebben.”

'Kerstfeest op de Dam' is op zondag 25 december om 20.22 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Femke Taale
Beeld: Ruben Timman
Visagie: Vera Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons