"Boem, opeens" van atheïst tot predikant

Guus Labooy bij Andries: "Het Hogere trok aan mij"

in Mediatips

Hij groeit op als atheïst en kijkt neer op het geloof. Toch gaat Guus Labooy tijdens zijn studie geneeskunde op zoek naar zingeving. Nu is hij predikant in een Protestantse kerk. Zondag gaat hij in gesprek met Andries over geloof en wetenschap.

In zijn jeugdjaren kijkt hij steeds meer neer op het geloof in God. “Je groeit op en het is volstrekt vanzelfsprekend dat er geen God is. En dat het christendom passé is. Als je er überhaupt al wat over hoort. Ik had in die tijd ook echt iets militants. Maar eigenlijk wist ik niets van het geloof af.”

Ontevreden
Guus gaat geneeskunde studeren. In zijn studententijd begint er wat te knagen en gaat hij op zoek naar de zin van het leven. “Ik was ergens ontevreden mee. Ik had de hele tijd het gevoel dat ik niet alleen kon leven voor een gezin en een dikke Volvo.”

In het begin van zijn studententijd zoekt hij het vooral bij New Age, een stroming die erg populair is in die tijd. “Ik ging op zoek en heel veel lezen, ook in de filosofie. De hele tijd had ik het gevoel dat er iets aan me trok. En dat was het hogere. Dat gaf me toen een enorme bevrediging en sterkte ook de honger naar meer. Er moest iets hogers zijn.”

Boem
Op een dag zit Guus op zijn kamer iets te lezen van de christelijke filosoof Kierkegaard. “Dat boeide me geweldig, want hij zei prachtige dingen. Maar tegelijkertijd las ik zijn werk ook een beetje hautain, zo van: ‘Ja maar, ik begrijp jou beter dan je jezelf snapt, want ik snap dat God niet bestaat.’ En steeds kwam dat woordje God langs. Op een gegeven moment las ik het woordje God opnieuw en opeens ging er een geweldig licht in mij schijnen dat God bestond. Zo is het gebeurd, boem, opeens.”

Overgave
Dat is voor hem een moment van overgave. Hem overspoelt een diep geluk. “De hele kamer werd ook verlicht. Het contrast is ook zo immens. Eerst ben je alleen maar een stofje in het heelal. En dan heb je ineens een Vader in de hemel die jou op het oog heeft, die je liefheeft. Ik had eindelijk contact met datgene wat kennelijk al zo lang aan me trok.”

Verlangen
Het is voor Guus nooit een vraag geweest of hij het misschien allemaal zelf heeft bedacht, dat God een verzinsel van zijn hersenen is. “Het naturalisme, dat zegt dat er niets is tussen hemel en aarde, vind ik intellectueel niet zo sterk staan. Ik vind het een zwakke gedachte. Mensen die daar in geloven moeten wat mij betreft dan ook uitleggen hoe het zit met verlangen. Als ik in een woestijn loop en dorstig ben, dan zegt dat verlangen iets heel wezenlijks over mij, namelijk dat ik water nodig heb. En waarom zou het verlangen naar God of zingeving dan anders zijn? Is dat dan niet een belangrijk signaal dat je serieus zou moeten nemen?”

Romanticus
Hoewel hij veel nadenkt en rationeel bezig is, vindt hij zichzelf vooral een gevoelsmens. “Ik kan een behoorlijke romanticus zijn, zeker als het om muziek gaat.” Gevoel staat ook niet los van zijn relatie met God. “Dankzij Hem kan ik in mijn gebed naderen en geraakt worden door het feit dat Hij Zijn leven voor mij gaf. En dan bestaan in Zijn liefde.”

Wil je horen wat Guus nog meer te vertellen heeft? Kijk dan hier de uitzending van Andries (zondagavond 11 december om 00.05, NPO2):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons