“Bloem net zo religieus als geopende Bijbel”

Kunstenaar Henk Helmantel bij Andries

in Mediatips

Henk Helmantel volgde als christen de kunstacademie en schildert nu veel stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters. Een grote bron van inspiratie voor zijn werk is Rembrandt. In 2008 werd hij gekroond als Kunstenaar van het Jaar. Nu vertelt Henk over zijn schilderkunst en geloof.

Henk heeft de vrijheid van het geloof altijd mogen omarmen en zo zijn leven kunnen invullen. “Dat is de echte vrijheid. En die regels die daarbij horen heb ik nooit als beknellend ervaren. Zo ben ik ook niet opgevoed. En zo heb ik verder m’n leven ook zelf in kunnen vullen.”

Fundament
In de jaren ’60 gaat Henk naar de kunstacademie. “Mijn ouders hebben nooit gedacht: ‘Als hij die kant op gaat, dan gaat het mis.’ Ook wat geestelijk leven betreft. En als je naar de kunstacademie gaat, staat het geloof volop ter discussie met medestudenten. Ik heb er altijd anders in gestaan en het geloof behouden. Ik heb altijd ten volle de waarde van het geloof in gezien. Als ik dat zou kwijtraken, staat mijn leven op de kop. Dan zou ik niet weten wat voor mij het fundament zou zijn, wat de eigenlijke waarden van het leven betreft.”

Licht
Hij is er heel dankbaar voor dat hij nog altijd een ‘gelukkige gelovige’ is. “Er is één bijbeltekst die aangeeft waar wij staan, ook als echtpaar: ‘Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.’ Dat is bepalend geweest in alle momenten. Daar willen en mogen we verder mee.”

Harmonie
Henk neemt twee schilderijen mee naar Andries. Een van beiden is een stilleven met een Chinese rok, Romeins glas en een Spaanse tafel. “Ik denk dat dit een schilderij is waar alles inzit wat mij motiveert om een schilderij te maken. Hier proberen alle kleuren in harmonie met elkaar te zijn. Ik denk dat dit een van de beste schilderijen is in mijn oeuvre. Hier zit ongeveer alles in.”

Akoestiek
Het andere schilderij is een kloostergang van Le Thoronet in Frankrijk. “Dit is echt heel bijzonder om te bezoeken. De sfeer die je daar beleeft, de eenvoud, de akoestiek, de ligging in het landschap. Ik heb nu vijf schilderijen gemaakt van dat klooster. Ik maak een goede tekening ter plekke en ga dan thuis schilderen.”

Bloem
Het is niet zomaar een gebouw wat hij schildert. “De lading van het je dienstbaar willen stellen aan God in die kloostergemeenschap, die voel ik in het gebouw. Ik beleef het wel met iets extra’s. Maar ik vind het ene schilderij niet religieuzer dan het andere. Een bloem is net zo religieus als een geopende Bijbel. Een bloem heeft evenveel met God te maken.”

Wil je het hele verhaal van Henk horen en beide schilderijen zien? Kijk dan hier de uitzending van Andries (zondagavond 18 december om 00.05, NPO2):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons