Bisschop koopt 226 gelovigen vrij van IS

Enorm veel losgeld betaald voor gegijzelde christenen

in Christelijk Nieuws

Begin 2015 gijzelde IS honderden christenen uit dorpen in Noord-Syrië. Nu, ruim anderhalf jaar later, zijn bijna alle gegijzelden bevrijd. IS eiste per vluchteling een bedrag van 50.000 dollar. Bisschop Athneil weigert Syrië te verlaten voordat ál zijn geloofsgenoten veilig zijn.

In veel landen wordt het betalen van losgeld officieel afgekeurd; in de Verenigde Staten is het zelfs bij wet verboden. Toch gaat bisschop Mar Afram Athneil in op de eis van de terroristen. Zij eisen 50.000 dollar per vluchteling, bijna 47.000 euro. Dat betekent dat er meer dan 11 miljoen dollar betaald moet worden om alle christenen te bevrijden.

Illegaal
“Het is niet alleen illegaal, maar ook heel gevaarlijk om geld te geven aan IS,” aldus de Assyrische filmmaker Sargon Saadi tegen Associated Press. Hij verlaat zijn huis in Californië om uit te zoeken wat er in de dorpen nog te vinden is. Hij hoort van de bisschop dat er veel losgeld gevraagd wordt. “Maar de Assyriërs hebben geen leger, geen SWAT-teams en geen speciale eenheden. De enige optie die we hadden was het geld betalen.”

Executie
De roep om donaties wordt breed gedeeld op sociale media en de geldinzameling wordt door niemand tegengehouden. Vanaf mei 2015 worden af en toe mensen vrijgelaten. Het begint met twee vrouwen. Een maand later komt er één man vrij. Nog een maand later worden er 22 mensen vrijgelaten. In september komt er plotseling een video online waarin IS drie mannen uit de regio executeert.

Die video schrikt mensen op: het geld begint nu binnen te stromen. Vanaf november worden er wekelijks plukjes mensen vrijgelaten. Begin 2016 komt een laatste groep van ruim 40 mensen vrij.

Betaald
Het is niet duidelijk hoeveel er uiteindelijk betaald is voor alle gegijzelden. Alleen bisschop Athneil weet dat, maar hij weigert te praten met de pers. De betrokken christenen prijzen de bisschop om zijn hulp bij het redden van de gegijzelden en bij de vlucht van honderden Assyriërs uit het oorlogsgebied. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons